Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Ako správne vybrať pracovnú obuv podľa využitia a noriem

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Blog, VŠETKY ČLÁNKY, Pracovná a bezpečnostná obuv

Zháňate obuv do zamestnania, ale tápete, ktorá je tá pravá? Prečítajte si, ako sa pracovné topánky delia, aké normy jednotlivé druhy plnia a na čo sa pri výbere zamerať.

Ak vyberáte pracovné topánky, ako základný odrazový bod berte to, v akom prostredí ich budete nosiť. Od toho sa potom odvíja napríklad typ podrážky či materiál, z ktorého je obuv vyrobená. Pokiaľ sa teda napríklad často pohybujete v bahnitom teréne, odporúčame vyberať obuv s hrubou podrážkou, ktorá si s takto náročnými podmienkami poradí.

 

Podobne tak počítajte s materiálom, ktorý by sa mal ľahko udržiavať. Pre vyššie spomínané blatisté prostredie tak nie je príliš vhodná obuv s látkovým zvrškom, ktorý sa čistí predsa len horšie ako napríklad useň (koža).

 

Pokiaľ potrebujete s výberom správneho druhu obuvi poradiť, neváhajte a obráťte sa na nás. S kvalitnými pracovnými topánkami máme mnoho skúseností. Spoločne vám preto určite vyberieme tie pravé.

 

Pracovná členková obuv

Členkové topánky predstavujú jeden z najrozšírenejších druhov pracovnej obuvi. Vďaka svojej konštrukcii sa totiž hodia pre širokú škálu činností. Rovnako dobre sa ale dajú využiť napríklad na outdoor a ďalšie voľnočasové aktivity.

 

Ako už názov napovedá, tento variant topánok je zvýšený v oblasti členku, navyše dobre chráni aj priehlavok. Vďaka tomu nohu spevňuje a chráni v prípade zlého došliapnutia, napríklad na nerovnom teréne. Jednoducho povedané, znižuje riziko takzvaného vyvrtnutia členka. Tento druh obuvi je vďaka tomu ideálny napríklad na prácu na stavbách, v lese a na podobných miestach.

 

Platí, že kvalitné pracovné členkové topánky musia mať aj pevnú podrážku, ktorá chráni chodidlo a poskytuje aj pohodlie. Vrchná strana by mala byť z materiálov, ktoré zamedzia prenikaniu vlhkosti k nohe a odvádzajú dobre pot. Bezpečnostné varianty majú aj vystuženú špicu.

 

 

Pracovné poltopánky

Poltopánky sa ideálne hodia pre všetkých, ktorí pracujú vonku, avšak v nie príliš zložitých terénnych podmienkach, kde je riziko zlého došliapnutia malé. Dobrú službu však odvedú aj pri práci v interiéri. Veľa variantov poltopánok je potom vhodné aj pre turistiku a voľný čas.

 

Vďaka nízkej konštrukcii v oblasti členku poskytujú poltopánky nohám veľkú voľnosť a umožňujú ľahký pohyb. Skvele sa tak hodia napríklad pre poštárov a podobné profesie. Obuv s oceľovou špicou nájde uplatnenie pri práci v skladoch a ďalších prevádzkach, ku ktorým je nutné chrániť nohy proti pádu predmetov.

 

Pri výbere poltopánok sa tiež zamerajte na to, aby boli vyrobené z priedušného materiálu, ktorý od nôh spoľahlivo odvádza pot, ale zároveň bráni prenikaniu vlhkosti dovnútra obuvi. Do úvahy berte aj terén, podľa ktorého voľte druh podrážky, teda napríklad protišmykový.

 

 

Vysoká pracovná obuv

Zjednodušene povedané, za tento variant obuvi môžeme označiť zvýšené členkové topánky. Topánky siahajú v niektorých prípadoch až približne do polovice holene. Uvedený druh býva niekedy všeobecne označovaný ako „kanady”. Aj tento variant sa okrem práce hodí napríklad aj pre outdoor a voľnočasové aktivity.

 

Vysoká obuv je vhodná pre veľmi náročné podmienky, čomu zodpovedá aj jej konštrukcia. Pružná, ale pevná podrážka je schopná odfiltrovať aj veľmi hrubý povrch (napríklad veľké kamene), vysoký vrch veľmi dobre fixuje celú nohu a chráni ju pred nebezpečenstvom zlého našliapnutia. Značnú výhodu taktiež predstavuje skvelá ochrana pred zlým počasím. Vystužená päta a možnosť špice odolnej proti nárazom potom celkovú bezpečnosť podčiarkujú.

 

Z vyššie uvedeného vyplýva, že vysoká pracovná obuv je určená pre tie najnáročnejšie podmienky. Využívajú ju napríklad lesníci pracujúci v najťažšom teréne, vojaci či ľudia pracujúci v horských oblastiach.

 

Pracovné čižmy

Úplne špecifickým druhom obuvi sú pracovné čižmy. Sú určené na prácu v blate, vo vode a inde, kde by iné druhy obuvi nebolo možné použiť.

 

Čižmy bývajú vyrobené z gumy, gumotextilu či podobného nepremokavého materiálu. Ich vnútro môže byť buď obyčajné alebo zateplené. Takéto varianty sa hodia na zimné obdobie alebo na prácu vo veľmi chladných podmienkach, napríklad v ľadovej vode. Platí, že výška čižiem by mala siahať zhruba ku kolenám. V takom prípade poskytujú ideálnu kombináciu ochrany nôh a pohyblivosti. Pokiaľ ide topánka až cez koleno, pohyblivosť sa razantne znižuje.

 

Pri výbere odporúčame okrem výšky čižiem brať do úvahy aj terén, v ktorom budete čižmy nosiť. Varianty s veľmi hrubou podrážkou sú vhodné napríklad na stavby, polia a ďalšie blatisté miesta. Obuv s protišmykovou podrážkou zase využijete tam, kde býva nadmerné množstvo vody a hrozí riziko pošmyknutia.

 

Pracovné sandále

Aj sandále môžu byť dobrá pracovná obuv. Pre ľudí pracujúcich v halách, kanceláriách a podobných prevádzkach môžu hlavne v horúcich letných mesiacoch predstavovať fajn alternatívu ku klasickým teniskám.

 

Konštrukcia pracovných sandál v základných bodoch sa príliš nelíši od štandardných voľnočasových variantov. Jedná sa o viac či menej otvorené topánky, vyrobené najčastejšie z kože, gumy alebo látky. Rozdiely sú však v špičkách a na pätách – bezpečnostné varianty môžu mať aj vystuženú špicu a uzavretú pätu, poprípade ďalšie vylepšenia. Práve vďaka tomu ich možno nosiť napríklad v skladiskách alebo podobných prevádzkach, kde treba nohy chrániť pred pádom predmetov.

 

Pri výbere sandálov preto radíme predovšetkým vziať do úvahy, v akom prostredí pracujete a či je doň tento druh topánok skutočne vhodný.

 

Pracovné šľapky

Šľapky, žabky, našuchovačky. Veľa označení, jeden druh obuvi. Napriek tomu, že ho máme spojený hlavne s domácim nosením, existujú aj pracovné varianty. Pre nenáročné pracovné podmienky sú obzvlášť na leto ideálne.

 

Pokiaľ vyberáte pracovné šľapky, berte predovšetkým do úvahy, kde ich budete nosiť. Gumové verzie sa hodia predovšetkým pre vlhké či mokré miesta, ako sú napríklad plavecké bazény. Zdravotnícke šlapky so špeciálne tvarovanou podrážkou zase využijú tí, ktorí v práci trávia veľa času státím, napríklad predavači, učitelia alebo lekári.

 

Normy a označenie pracovnej obuvi

Pokiaľ má byť pracovná obuv skutočne kvalitná, musí plniť zákonom stanovené normy. Tie zaručujú, že topánky skutočne majú deklarované vlastnosti a poskytujú tak požadovanú úroveň ochrany.

 

Bezpečnostná obuv – norma EN ISO 20345

Topánky plniace normu EN ISO 20345 sa označujú ako bezpečnostné. Sú súčasťou kategórie osobných ochranných prostriedkov. Takto označená obuv má v špičke takzvanú tužinku na ochranu prstov. Tá ich chráni pred nárazmi s energiou do 200 J (joulov) a pred rizikom rozdrvenia do maximálnej sily 15 kN (kilonewtonov).

 

Obuv sa delí na podkategórie:

-       SB: základné požiadavky

-       S1: SB + uzavretá oblasť päty, antistatické vlastnosti, absorpcia energie päty a odolnosť podošvy voči uhľovodíkom

-       S2: S1 + odolnosť zvršku voči prieniku a absorpcii vody

-       S3: S2 + odolnosť voči prepichnutiu spodnej časti obuvi, dezénová podošva

-       S4: SB + antistatické vlastnosti, absorpcia energie v oblasti päty a odolnosť podošvy voči uhľovodíkom

-       S5: S4 + odolnosť voči prepichnutiu spodnej časti obuvi, dezénová podošva

 

Ochranná obuv – norma EN ISO 20346

Obuv, ktorá plní normu EN ISO 20346, sa označuje ako ochranná a patrí do kategórie osobných ochranných prostriedkov. Topánky s týmto označením majú špicu vystuženú tužinkou chrániacou prsty pred nárazmi s energiou maximálne 100 J (joulov) a rizikami rozdrvenia pri maximálnej sile 10 kN (kilonewtonov).

 

Obuv sa delí na podkategórie:

-       PB: základné požiadavky

-       P1: PB + uzavretá oblasť päty, antistatické vlastnosti, absorpcia energie päty a odolnosť podošvy voči uhľovodíkom

-       P2: P1 + odolnosť zvršku voči prieniku a absorpcii vody

-       P3: P2 + odolnosť voči prepichnutiu spodnej časti obuvi, dezénová podošva

-       P4: PB + antistatické vlastnosti, absorpcia energie v oblasti päty a odolnosť podošvy voči uhľovodíkom

-       P5: P4 + odolnosť voči prepichnutiu spodnej časti obuvi, dezénová podošva

 

Pracovná obuv – norma EN ISO 20347

S normou EN ISO 20347 je na trhu v ponuke takzvaná pracovná obuv, tiež spadajúca pod osobné ochranné prostriedky. Tento druh topánok nemá špicu vybavenú tužinkou na ochranu prstov. Nechráni teda pred fyzickými a mechanickými rizikami pri náraze a stlačení špičky chodidla.

 

Obuv sa delí na podkategórie:

-       OB: základné požiadavky

-       O1: OB + uzavretá oblasť päty, antistatické vlastnosti a absorpcia energie v oblasti päty

-       O2: O1 + odolnosť zvršku voči prieniku a absorpcii vody

-       O3: O2 + odolnosť voči prepichnutiu spodnej časti obuvi, dezénová podošva

-       O4: OB + antistatické vlastnosti a absorpcia energie v oblasti päty

-       O5: O4 + odolnosť voči prepichnutiu spodnej časti obuvi, dezénová podošva

 

Ako zmerať veľkosť nohy

Vybrať správnu veľkosť topánok býva, ako sa hovorí, alchýmia. Presná a jednotná tabuľka, podľa ktorej by sa dalo všetko určiť, bohužiaľ neexistuje. Aj topánky rovnakého čísla, avšak od rôznych výrobcov, sa preto môžu rozmerovo nepatrne líšiť.

 

Pokiaľ si nie ste úplne istí, akú veľkosť obuvi kúpiť, môže vám pomôcť takzvaný mondopoint. Ide o najdlhší rozmer chodidla, podľa ktorého potom veľkosť topánky môžete určiť najpresnejšie.

 

Mondopoint si ľahko zmeriate sami doma. Položte si na zem k stene kus papiera. Bosou nohou sa na papier postavte tak, aby sa päta dotýkala steny. Ceruzkou, fixkou alebo prepisovačkou na papier následne označte špičku najdlhšieho prsta, teda spravidla palca. Nakoniec metrom alebo obyčajným pravitkom zmerajte vzdialenosť od steny k bodu, ktorý ste označili.

 

Pri výbere ešte majte na pamäti niekoľko vecí. Kvôli pohodliu a voľnosti pohybu musí byť vnútro topánky o niečo málo väčšie, než chodidlo. Berte tiež do úvahy, aké ponožky budete do topánok nosiť. Hrubé ponožky v topánkach zaberú oveľa viac miesta, než klasické. Počítajte preto s takzvaným nadmerkom. Ten sa väčšinou pohybuje v rozmedzí 5-10 milimetrov. Málokto má navyše obe nohy úplne rovnako veľké, vždy preto merajte tú väčšiu.

Close