Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Ako si vybrať správne pracovné rukavice pre danú prácu?

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Blog, VŠETKY ČLÁNKY

Dôležité je vybrať si pracovné rukavice, ktoré vám budú dobre sedieť, preto odporúčame zmerať ruku (ako sa dočítate v článku). Ďalej vyberte také rukavice, ktoré sa hodia na vašu prácu. Napr. pracujete s ostrými predmetmi? Zvoľte rukavice s vysokou odolnosťou proti rezu. V mraze potrebujete rukavice s termálnou ochranou a na prácu s elektrinou konkrétne gumové rukavice a podobne. Všetky typy prác nájdete v tomto článku. Dozviete sa tiež, aký materiál vybrať, aby bol praktický a pohodlný a tiež Vám odporučíme konkrétnych výrobcov, ktorých už máme rokmi overených.

Ako si správne vybrať pracovné rukavice pre vaše potreby?

 

Ako si vybrať tú správnu veľkosť pracovných rukavíc?

Správna veľkosť pracovných rukavíc je kľúčová pre komfort a účinnú ochranu vašich rúk.

Často sa stáva, hlavne pri nákupoch cez internet, že človek si pri svojom prvom nákupe pracovných rukavíc nevie správne zvoliť svoju veľkosť. Existuje jednoduchý spôsob, ako to rýchlo zistiť. Je výhodou, že pracovné rukavice sa vyrábajú ako unisex oblečenie, takže veľkosti pre mužov aj ženy budú rovnaké. Na zistenie správnej veľkosti budete potrebovať krajčírsky meter. S ním si odmeriate obvod svojej dominantnej ruky. Jednoducho omotajte meter okolo najširšieho miesta na ruke, pod kĺbmi. Pri meraní vynechajte váš palec. Ak nemáte meter doma, môžete použiť rovnakým spôsobom šnúrku alebo motúz. Označte si miesto, kde šnúrka končí, a jednoducho odmerajte rozvinutú šnúru pravítkom.

Na základe zmeraného obvodu si už len vyberte príslušnú veľkosť:

XS – obvod ruky od 15 – 17,8 cm, označované v palcoch ako 6”

S – obvod ruky od 18 – 19,5 cm, označované v palcoch ako 7”

M – obvod ruky od 20 – 23 cm, označované v palcoch ako 8”

L – obvod ruky od 23 – 25,5 cm, označované v palcoch ako 9”

XL – obvod ruky od 25,5 – 28 cm, označované v palcoch ako 10”

XXL – obvod ruky väčší ako 28 cm, označované v palcoch ako 11”

 

Výber Pracovných Rukavíc

Pri výbere pracovných rukavíc je dôležité zohľadniť reputáciu výrobcu a predajcu. Výrobcovia s dobrým menom a dlhoročnými skúsenosťami obvykle ponúkajú vysokokvalitné produkty, ktoré spĺňajú alebo dokonca prekračujú bezpečnostné normy. Kúpa od dôveryhodného a spoľahlivého výrobcu tiež znižuje riziko zakúpenia falošných alebo nekvalitných rukavíc, ktoré by mohli ohroziť vašu bezpečnosť pri práci. Medzi veľmi kvalitných výrobcov s rokmi overenými produktami určite patrí napr CXS/CANISCERVA alebo ARDON.

 

Rôzne pracovné prostredia predstavujú rôzne výzvy a riziká pre vaše ruky, preto je kľúčové zvoliť typ rukavíc, ktorý je najlepšie prispôsobený daným podmienkam. Napríklad, ak budete pracovať v mrazivom prostredí, mali by ste sa rozhodnúť pre rukavice s termálnou ochranou. Naopak, pri práci s ostrými alebo reznými predmetmi je dôležité vybrať rukavice s vysokou odolnosťou proti rezu. Prispôsobením vášho výberu konkrétnemu prostrediu, v ktorom budete pracovať, optimalizujete svoju ochranu a zabezpečíte, že budete schopní vykonávať svoju prácu efektívne a bezpečne.

 

Pri výbere pracovných rukavíc je nevyhnutné skontrolovať, či normy, ktoré rukavice spĺňajú, sú v súlade s vaším konkrétnym využitím. Napríklad, ak budete manipulovať s chemikáliami, mali by ste sa uistiť, že rukavice spĺňajú normu EN 374, ktorá sa týka odolnosti voči chemickým rizikám. Overenie správnej normy pre vaše konkrétne použitie zabezpečí, že rukavice budú poskytovať dostatočnú úroveň ochrany a minimalizujú riziko zranenia pri práci.

 

Vyberajte vhodné typy pracovných rukavíc podľa typu pracovnej činnosti

Práca s tupými predmetmi často vyžaduje silné a odolné rukavice, aby chránili vaše ruky pred možným opotrebením a poškodením. Kožené rukavice sú v týchto prípadoch často preferované, pretože koža je materiál známy svojou vysokou odolnosťou a schopnosťou absorbovať nárazy. Ak hľadáte alternatívu, môžete sa rozhodnúť pre kombinované alebo bezšvové rukavice namočené v polyuretane, nitrile, PVC alebo latexe, ktoré poskytujú dodatočnú ochranu a sú často odolnejšie voči chemickým látkam a olejom.

 

Keď pracujete s horúcimi, studenými alebo ostrými objektami, je nevyhnutné použiť rukavice, ktoré poskytujú komplexnú ochranu. Rukavice určené na tieto účely sú vyrobené tak, aby chránili vaše ruky pred extrémnymi teplotami, či už nízkymi alebo vysokými, a tiež zabezpečovali ochranu proti prepichnutiu alebo rezným zraneniam.

 

Práca s toxickými a nebezpečnými chemikáliami vyžaduje osobitnú ochranu, najmä pre vaše ruky, ktoré sú často v priamom kontakte s týmito látkami. Na tieto účely sú najlepšie rukavice špeciálne navrhnuté a vyrobené tak, aby odolávali takýmto chemikáliám. Tieto rukavice sú často vyrobené z odolných a chemicky rezistentných materiálov, ako je napríklad nitril alebo butyl, a musia spĺňať normy bezpečnosti, ako je EN 374, aby zabezpečili maximálnu možnú ochranu.

 

Práca s elektrickými zariadeniami môže predstavovať značné riziko, najmä pokiaľ ide o možnosť elektrického šoku. Aby ste minimalizovali tieto riziká, je dôležité používať správnu ochranu, konkrétne gumové rukavice, ktoré sú navrhnuté tak, aby vás chránili pred elektrickým nábojom. Tieto rukavice sú vyrobené z vysoko izolačných materiálov, ktoré sú odolné voči prepätiu a znižujú pravdepodobnosť elektrického úrazu pri manipulácii s elektrickými zariadeniami.

 

 

NORMY

 

 

Pri výbere pracovných rukavíc je kľúčové pochopiť normy, ktoré rukavice spĺňajú. Tieto normy sú označené piktogrammi, ktoré sú často vytlačené na samotných rukaviciach, a každé číslo na piktograme znamená určitú úroveň ochrany, ktorú rukavice poskytujú.

 

Norma EN 388 sa vzťahuje na mechanické riziká.

 

  • Odolnosť proti oderu
  • Odolnosť proti porezu
  • Odolnosť proti pretrhnutiu
  • Odolnosť proti prepichnutiu
  • Odolnosť rukavice proti prerezaniu pri skúške podľa normy EN ISO 13977
  • Odolnosť proti nárazu

 

Norma EN 407 sa vzťahuje na tepelné riziká.

  • Odolnosť proti vznieteniu
  • Odolnosť proti kontaktnému teplu
  • Odolnosť voči konvenčnému teplu
  • Odolnosť proti sálavému teplu
  • Odolnosť proti malým kvapkám roztaveného kovu
  • Odolnosť proti veľkým kvapkám roztaveného kovu

 

Norma EN 374 sa vzťahuje na chemické riziká.

  • Táto európska norma špecifikuje metódy na stanovenie odolnosti materiálov ochranných rukavíc proti permeácii potenciálne nebezpečných chemikálií, ktoré nie sú v plynnom stave v podmienkach nepretržitého kontaktu

 

Norma EN 511 sa vzťahuje na odolnosť voči chladu

  • Odolnosť voči konvenčnému chladu do -50 °C
  • Odolnosť voči kontaktnému chladu -50 °C
  • Priepustnosť vody: 0 alebo 1. 0 = voda preniká materiálom rukavice po 30 minútach. 1 = voda neprenikne.

 

ZÁVER

 

Pri výbere správnych pracovných rukavíc je dôležité zoznámiť sa s povahou možných rizík, s ktorými sa môžete na svojom pracovisku stretnúť. Vyberajte vhodné pracovné rukavice podľa prostredia a typu práce, ktorú vykonávate. Dbajte na správnu veľkosť a skontrolujte, či nemajú vadu alebo opotrebenie pred použitím. S našou širokou ponukou rôznych typov pracovných rukavíc sme pripravení vyhovieť potrebám naprieč mnohými odvetviami a profesiami.

Close