Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Tip na krásny turistický okruh na Liptove – Šíp a Podšíp

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Turistika, VŠETKY ČLÁNKY

Okolo vrcholu Šíp prechádzame veľmi často, keď ideme cez Rojkov do Žiliny. Mojej Lucke som sľuboval snáď 5 rokov, že ju tam vezmem. No a konečne nadišiel ten čas a my sme to tam boli poriadne preskúmať. Šíp (1 170m n.m.) sa nachádza vo Veľkej Fatre a je z neho krásny výhľad na hrebeň Veľkej Fatry a rieku Váh. Okruh má 11,5km a 800 výškových.

Trasa vedie nasledujúcimi bodmi:

Stankovany cintorín – Žaškovské sedlo – Hrubý Jano – Šíp – Zadný Šíp – Podšíp – Stankovany cintorín

GPX celej trasy pre navigovanie do tvojich športových hodiniek alebo mobilu nájdeš tu – GPX SÚBOR

 

Tento článok nadväzuje na video v ktorom sme prešli celý okruh. Trasa je tam vysvetlená aj znázornená. Video je plné krásnych záberov na prírodu, ktorou trasa prechádza.

 

 

Pre tých čo radšej čítajú ako pozerajú videá popíšem trasu tu.

Usaď sa a pripoj sa k nám na unikátnu Liptovskú expedíciu, kde sa budú striedať vrcholy skalnatých hrebeňov, upokojujúce lesné chodníčky a očarujúce lúky. Táto trasa, ktorá občas preverí aj tých najodolnejších turistov, ponúka pôvabný útek z mesta a zároveň návštevu úchvatnej osady Podšíp. Prekrásne drevenice teraz už skanzenu. Jednoducho kus prírody stvorenej pre tvoje nadchádzajúce dobrodružstvo, ku ktorému sa môžeš pohodlne dopraviť vlakom a z malebnej stanice Stankovany pod Šípskou Fatrou vyraziť.

 

Počas cesty síce nenarazíš na horskú chatu, ale nezúfaj - svoje zásoby vody môžeš doplniť zo studničky a niečo na občerstvenie zakúpiť v miestnom obchode pri stanici. Je to dobrodružstvo hodné piatich hviezd. Cesta je prístupná aj pre tých, ktorí sa s turistikou len zoznamujú - cesta nie je náročná, aj keď sú tam miesta, kde je trochu strmšie, preto by som odporúčal priniesť si so sebou turistické palice.

 

Výlet začína priamo na vlakovej stanici. Ak si zďaleka tak v Kraľovanoch prestúpiš na regionálny vláčik, ktorý Ťa odvezie až do Stankovian. Prestupy vlakov sú skvelé, takže nebudeš čakať. Pred výletom si vyhľadaj presné spojenie na webovej stránke železníc www.zssk.sk. Celá okružná trasa je dobre a jasne označená. Okruh vedia zoStankovian až na Podšíp po žltej turistickej značke. Ak by si chcel zísť na hlavný vlakový spoj do Kraľovian, tak aj z Podšípu môžeš pokračovať ďalej po žltej. Ak sa však chceš vrátiť do Stankovian na stanicu, kde je mimochodom priamo pri nástupe aj tradičná Slovenská krčmička s dobrým pivkom, tak z Podšípu pokračuješ po zelenej.

Hneď od stanice ťa žltá značka prevedie okolo kostola, niekoľkých domov až na štrkovú cestu k cintorínu nad dedinou, ktorá sa postupne mení na širokú zvážnicu. Jednou z výhod tejto trasy je, že nie je veľmi preplnená. Takže sa nemusíš báť, že sa budeš predierať davmi turistov ako v Tatrách a výhľady z vrcholu si pravdepodobne vychutnáš v pohodovej atmosfére.

 

Cestičky skrz hustý les

Pokojná cesta lesom ťa privedie až na prvú lúku do Žaškovského sedla, kde si môžeš dopriať chvíľu oddychu a doplniť energiu pod prístreškom. Ja som tu v minulosti mal šťastie na inverzné počasie. Vrch Šíp je známy svojimi jedinečnými inverznými jesennými výhľadmi, takže jeseň je ideálnou dobou na túto trasu.

Následné stúpanie lesom je dosť náročné, ale so správnym tempom a pár prestávkami to určite zvládneš bez problémov.

 

 

Skalnatý hrebeň

Od roku 1980 je celé územie Šípu s rozlohou 302 hektárov chránené ako národná prírodná rezervácia. Hlavným dôvodom pre vyhlásenie bola prítomnosť vzácnych rastlinných a živočíšnych spoločenstiev, ktoré sú spojené s vápencovými a dolomitickými skalami.

Lesná cesta ťa privedie až na začiatok hrebeňa, ktorý sa striedavo zvíja hore a dole, s úchvatnými skalnatými výhľadmi až po prvé tabuľky umiestnené na najvyššom mieste hrebeňa - na vrchole Šíp vo výške 1170 m.n.m. Hrebeň je naozaj dlhý a po dosiahnutí najvyššieho bodu sa budeš môcť ešte minimálne pol hodinu pokochať krásami okolo, až po ďalší bod trasy na ňom - Zadný Šíp. Od tohto bodu ťa na trase čaká len klesanie, ktoré je miestami tiež trochu strmšie ale nič čo by sa nedalo zvládnuť..

Majestátny kríž, ktorý sa nenachádza na vrchole

Jednou z unikátností tejto trasy je, že kríž sa nenachádza na najvyššom bode trasy. Navyše, kríž je nádherný a vysoký niekoľko metrov. Muselo byť naozaj výzvou ho na tomto hrebeni umiestniť a vyniesť ho hore.

Po polhodinke klesania sa dostávame medzi rozprávkové dreveničky na Podšípe. V strede je hojdačka, ktorej Lucka neodolá a hneď ju musí otestovať. Okrem toho tu v studničke doplníme tekutiny a povzbudený čerstvou vodou už veselo ukrajujeme posledné kilometre smerom dole do Stankovian.

V Stankovanoch si doprajeme jedno chladené a spokojní frčíme domov.

Pre takých ako som aj ja, čo si ulietajú na kvalitnom oblečku na šport, ešte malý dodatok. V minulom článku (preklik) som popisoval 2 modely tričiek, od Talianskej značky XTECH, ktoré som použil. Pri tomto okruhu som mal tričko od rovnakého výrobcu. Tentokrát Lucka mala model MATRIX. Bola to skvelá voľba, pretože šlo o naozaj horúci deň uprostred leta. Výrobca udáva použitie tohto trička v rozmedzí teplôt od +5°C do +30°C. Ide o jedno z najtenších tričiek, ktoré Xtech ponúka. Zároveň je však extrémne efektívne pri odvode potu smerom z tela na povrch trička, odkiaľ sa odparí. Vďaka použitému materiálu DRYARN je pri odvádzaní potu z pokožky až 167-krát efektívnejšie ako bavlna. Tričko tvorí akúsi priedušnú bariéru medzi odvedeným potom na tričku a pokožkou, čo výrazne napomáha termoregulácii tela. To v podstate znamená menšie výkyvy teploty na pokožke a vďaka tomu aj zníženie tepovej frekvencie. Takže pri rovnakom tempe, srdce bije o niečo pomalšie a ty si nevybiješ baterky tak rýchlo.

Ja som mal model EXAGON!

Konkrétne šlo o model, ktorý je dostupný v dvoch farebných prevedeniach. Toto tričko je s krátkym rukávom a výrobcom je určené do intervalu teplôt od -5°C do +25°C. Ideálna voľba keď vyšlo slniečko a vzduch už bol teplejší. Na tomto športovom tričku sú skvelo riešené odvetrávacie zóny. 6 menších zón je na hrudi a 9 rovnako veľkých zón je na chrbte medzi lopatkami. Zóny sú prispôsobené k ešte rýchlejšiemu odvodu potu na povrch trička presne tam, kde je to najviac potrebné. Jedná sa o jedno z mojich najobľúbenejších tričiek. Už ho derem tretí rok :)

Taktiež som mal moje najobľúbenejšie bežecké kraťasy BOLT. Výrobcom určené na nosenie v intervale teplôt od 0 °C do +30°C. Kraťasy BOLT sú bez švov na stehnách, s odstupňovanou kompresiou 3D. Mám ich fakt mega rád z jedného extrémne pragmatického dôvodu. A to je ten, že toto sú fakt jediné obtiahnuté kraťasy, ktoré ako oblečiem, tak držia. Nemusím ich nikdy počas tréningu nijak korigovať a naprávať. Navyše sú doslova ako druhá koža. Ani o nich neviem.

Close