Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Výživný okruh v Čutkovskej doline s krásnymi výhľadmi na Veľkú Fatru + téma „prečo meniť prepotené tričko“

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Turistika, VŠETKY ČLÁNKY

Okrem tejto málo známej turistickej trasy Ti v nasledujúcom článku priblížim aj to, prečo je dobré počas turistiky vymeniť spotené tričko za suché.

Turistický okruh chodníkmi Veľkej Fatry, ktorý si môžeš skrátiť podľa toho, koľko máš práve času potulovať sa v prírode. Okruh, ktorý nižšie popíšem má 27km a 1660m prevýšenie. Ale keďže sa budem krútiť v podstate stále okolo štartu, tak na trase mám až 4 body z ktorých môžem okruh opustiť. Viem sa teda vrátiť späť na štart a vynechať tak zvyšné kilometre.

 

Trasa vedie nasledujúcimi bodmi:

Čutkovská dolina – Plieška - Tlstá hora – Kalisko – Chabzdová - Šiprúnske sedlo - Sedlo pod vtáčnikom – Malinné – Sidorovo - Veľká Skala - Kalvária Ružomberok - Hrabovská dolina - Obrova cesta - Čutkovská dolina

 

Body, odkiaľ sa dá zísť z hrebeňa dole, späť na začiatok:

  1. Plieška
  2. Tlstá Hora
  3. Kalisko
  4. Sedlo Vtáčnik

GPX celej trasy pre navigovanie do tvojich športových hodiniek alebo mobilu nájdeš tu – GPX SÚBOR

 

Ak máš chuť a čas pokochať sa zábermi z tejto trasy, tak neváhaj a pozeraj moje video

Ak nechceš pozerať video tak Ti v rýchlosti zhrniem trasu tu.

Tento turistický okruh Ťa prevedie cez niekoľko zaujímavých miest s nádhernými výhľadmi na pôsobivú Veľkú Fatru. Začiatok trasy je v Čutkovskej doline, odkiaľ sa vydáš na Pliešku, skalnatý vrchol s panoramatickým výhľadom na okolité údolia. Nachádza sa tu aj lavica so stolom orientovaná na východ. Ide teda o ideálne miesto na štart do dňa. Z vrcholu je vidno napr. mesto Ružomberok alebo historicky významnú obec Černová. Pokračuje sa na Tlstú horu a Kalisko, ktoré je obklopené krásnou prírodou a poskytuje príležitosť na oddych a občerstvenie. Z Kaliska sa prejde na Chabzdovú odkiaľ je to len kúsok na Šiprúnske sedlo. Smerom k sedlu už máš krásne exponované výhľady na hrebeň Veľkej Fatry a okolité hory.

Potom prejdeš cez Sedlo pod Vtáčnikom, ďalšie krásne miesto s panoramatickým výhľadom. Nasledujúcou zastávkou je Malinné, vrchol lyžiarskeho strediska Malinô Brdo. Pokračuješ na vrchol Sidorovo, ktorý je obľúbeným miestom pre turistov vďaka vybudovanej vyhliadke priamo nad UNESCO pamiatkou, dedinou Vlkolínec. Vyhliadka je naozaj veľmi dobre situovaná a výhľady sú úchvatné. Potom prejdeš hrebeňom Sidorova cez Veľkú Skalu, kde môžeš obdivovať fascinujúce skalné útvary. Nasledujúca zastávka je Kalvária Ružomberok.

Cesta pokračuje do Hrabovskej doliny, kde sa môžeš pokochať tyrkysovo zelenou vodnou priehradou v ktorej sa cez leto môžeš aj príjemne schladiť. Potom prejdeš po Obrovej ceste, ktorá je hlavne medzi deťmi obľúbenou turistickou trasou s príjemnou atmosférou. V záverečnej časti sa vrátiš naspäť do Čutkovskej doliny, kde môžeš svoj výlet ukončiť a užiť si zaslúžený oddych. Pre tých čo obľubujú pivo, mám dobrú správu. V Čutkovskej doline je totižto prvý Liptovský pivovar. Pokiaľ niesi autom, tak jedno chladené remeselné pivko padne vhod.

 

Prečo je dôležité počas turistiky vymeniť prepotené tričko za suché

Turistika je obľúbená činnosť pre mnohých ľudí, ktorí hľadajú spôsob, ako stráviť čas v prírode, užiť si krásne scenérie a zároveň posilniť svoje telo. Avšak, počas túry je dôležité venovať pozornosť aj osobnej hygiene a pohodliu. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý by nemal byť prehliadaný, je výmena prepoteného trička za suché. Nižšie uvediem pár bodov prečo je dobré prepotené tričko vymeniť za suché.

Prevencia podchladenia

Keď sa telo potí, vlhkosť sa hromadí na oblečení, najmä na tričku, ktoré je v priamom kontakte s pokožkou. Je jedno ako kvalitné športové oblečenie máš, skôr či neskôr pri vysokom výkone a silnom potení prepotíš každé tričko. Toto vlhké prostredie môže v chladnejšom alebo veternom počasí viesť k rýchlemu ochladzovaniu tela a tým zvýšiť riziko podchladenia alebo prechladnutia konkrétnej svalovej partie. Výmenou prepoteného trička za suché zabezpečíš, že tvoje telo zostane v teplejšom a suchšom stave, čo pomôže predchádzať podchladeniu a zvýšiť komfort počas túry.

 

Zníženie rizika vzniku plesní a baktérií

Vlhké a teplé prostredie, akým je prepotené tričko, je ideálnym miestom pre rast plesní a baktérií. Tieto mikroorganizmy môžu spôsobiť zápach a dokonca aj kožné problémy, ako sú vyrážky a svrbenie. Prezlečením do suchého trička znižuješ vlhkosť a tým aj riziko množenia škodlivých mikroorganizmov na tvojej pokožke. Samozrejme tento bod sa týka len celodenných alebo viacdňových túr.

 

Pohodlie a zlepšenie výkonnosti

Nepohodlie spôsobené mokrým a prepoteným tričkom môže výrazne ovplyvniť tvoju schopnosť sústrediť sa na turistiku a vychutnať si túru. Prezliekaním sa do suchého trička sa cítiš pohodlnejšie, čo zvyšuje tvoju výkonnosť a celkovú spokojnosť počas túry. Keď si v suchom a pohodlnom oblečení, dokážeš si oveľa lepšie užiť prírodu naokolo. Málo známym faktom je, že suchšia pokožka znamená aj nižšiu tepovú frekvenciu. Teda okrem väčšej pohody telo dokáže ostať aj dlhšie v pohybe.

 

Prevencia odrenín

Prepotené oblečenie má tendenciu sa lepiť na telo a spôsobiť trenie medzi oblečením a pokožkou. Keďže spotená pokožka je mokrá, je oveľa viac náchylnejšia na odreniny. Prezliekaním sa do suchého trička minimalizuješ trenie a znižuješ riziko vzniku týchto nepríjemných problémov.

 

 

Zlepšenie termoregulácie tela

Výmena prepoteného trička za suché tiež pomáha zlepšiť schopnosť tela udržiavať optimálnu teplotu. Keď je tvoje tričko suché, jeho materiál dokáže lepšie odvádzať prebytočné teplo a pot od tela, čím umožňuje efektívnejšiu termoreguláciu. V dôsledku toho sa budeš cítiť príjemnejšie a tvoj organizmus bude schopný efektívnejšie regulovať svoju teplotu v rôznych poveternostných podmienkach.

 

Predĺženie životnosti oblečenia

Mokré a prepotené oblečenie je náchylné k rýchlejšiemu opotrebeniu a poškodeniu. Prezliekaním sa do suchého trička znižuješ riziko poškodenia materiálu a zlepšuješ jeho odolnosť voči opotrebeniu. V dôsledku toho si môžeš užiť dlhšiu životnosť svojho obľúbeného turistického oblečenia a ušetriť peniaze na jeho výmene.

 

Aké tričká som použil pri prekonávaní tohto okruhu ja?

Vo videu som použil 2 tričká od značky XTECH. Táto Talianska značka je známa unikátnymi materiálmi, ktoré pri výrobe používa, aby nám pri športe zabezpečila čo najväčší komfort.

Skoro ráno, keď ešte bolo chladnejšie som zvolil model CERVINO s dlhým rukávom. Jedná sa o funkčné tričko, ktoré je výrobcom určené do intervalu teplôt od -25°C do +15°C. V mínusových teplotách samozrejme ako prvá vrstva pod mikinu. V teplotách nad 5°C v ňom už v pohode chodím bez druhej vrstvy. Samozrejme nesmie fúkať. Zaujímavosťou tohto trička je použitý materiál DRYARN, ktorý dokáže preniesť pot z pokožky na povrch trička až 167-krát rýchlejšie ako tradičná bavlna. Z povrchu trička sa už pot následne odparuje oveľa rýchlejšie ako z pokožky.

Ako kilometre a litre potu pribúdali, nevyhol som sa prepoteniu prvého trička. To som následne vymenil za suché. Konkrétne šlo o model EXAGON. Toto tričko je s krátkym rukávom a výrobcom je určené do intervalu teplôt od -5°C do +25°C. Ideálna voľba keď vyšlo slniečko a vzduch už bol teplejší. Na tomto športovom tričku sú skvelo riešené odvetrávacie zóny. 6 menších zón je na hrudi a 9 rovnako veľkých zón je na chrbte medzi lopatkami. Zóny sú prispôsobené k ešte rýchlejšiemu odvodu potu na povrch trička presne tam, kde je to najviac potrebné. Jedná sa o jedno z mojich najobľúbenejších tričiek.

 

 

 

Záver

Výmena prepoteného trička za suché počas turistiky je dôležitým krokom, ktorý môže výrazne zlepšiť tvoj celkový zážitok z túry. Nielenže zvyšuje pohodlie a výkonnosť, ale tiež znižuje riziko zdravotných problémov a predlžuje životnosť oblečenia. Či už si začiatočník alebo skúsený turista, pamätaj na význam tohto jednoduchého kroku a zabezpeč, aby si mal vždy po ruke náhradné suché tričko. Tvoje telo Ti poďakuje za túto starostlivosť a Ty si budeš môcť plnohodnotne užiť všetky radosti, ktoré turistika prináša. Nemenej dôležitý je aj výber kvalitného trička. Tričko musí dokázať odvádzať pot z tela čo najefektívnejšie. Budeš tak schopný optimalizovať výmenu tričiek na minimum.

Close