Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Vrstvenie oblečenia v zime pri športových aktivitách

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Blog, VŠETKY ČLÁNKY

V zime sa teplota môže dramaticky meniť od rána do večera. Preto je pri zabezpečení komfortu a bezpečnosti počas športových aktivít vrstvenie oblečenia kľúčové. Nielenže môže byť zima nepríjemná, ale v krajných prípadoch môže tiež viesť k vážnym zdravotným problémom ako je podchladenie alebo omrzliny. Tento článok sa zameriava na to, ako správne vrstviť oblečenie pri zimných športových aktivitách, aby ste mohli chladné mesiace využiť na maximum.

Zásady vrstvenia

Pri vrstvení oblečenia v zime je dôležité mať na pamäti tri základné zásady: základná vrstva odvádza pot. Izolačná/stredná vrstva zachováva teplo a vonkajšia vrstva má zabezpečiť ochranu pred počasím. Každá z týchto vrstiev má svoju funkciu a je dôležité ich rozumne kombinovať, aby ste dosiahli optimálnu teplotu a pohodlie.

 

Základná vrstva

Základná vrstva je prvá vrstva oblečenia, ktorú nosíte priamo na pokožke. Jej hlavnou úlohou je odvádzať pot od tela a udržiavať vás suchým. Syntetické materiály ako polyester, nylon alebo technické tkaniny sú dobré voľby, pretože rýchlo vstrebávajú vlhkosť a sú schopné udržať teplo aj keď sú mokré. Naozaj ukážkovým príkladom sú patentované tkaniny od značky XTECH SPORT, ktoré máme aj v našej ponuke. Jedno z ich patentovaných technických vláken DRY ARN odvádza pot z pokožky tela až 167-krát rýchlejšie ako bavlna.

Merino vlna je tiež výbornou voľbou pre základnú vrstvu. Toto prirodzené vlákno je veľmi priedušné, vstrebáva vlhkosť a pomáha regulovať teplotu tela. Na rozdiel od väčšiny syntetických materiálov, merino vlna má antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú predchádzať nepríjemnému zápachu.

Ako základnú vrstvu v žiadnom prípade nepoužívame bavlnu. Keď do seba natiahne pot, ostane v nej. Tričko nás začne neprimerane chladiť a hrozí prechladnutie alebo podchladenie. Nehovoriac o výraznom diskomforte počas športovej aktivity.

 

Stredná vrstva

Stredná vrstva je izolačná vrstva, ktorá slúži na zachovanie tepla, ktoré telo produkuje. Ide o bariéru medzi naším telom a vonkajšou teplotou. Stredná vrstva musí tiež efektívne odvádzať pot z vnútra smerom von na svoj povrch aby sa pot neakumuloval vo vnútri. Pri vyšších triedach stredných vrstiev sa stretávame s tým, že poskytujú dokonca aj nejaký typ vodeodolnosti. To sa v poslednej dobe stáva naozaj kľúčovým. Pretože máme k dispozícii ešte väčšiu variabilitu kombinácie oblečenia, ktorú vieme prispôsobiť aktuálnym poveternostným podmienkam. Závisí to samozrejme od aktivity a podmienok, koľko izolačných vrstiev budete potrebovať.

Fleece je najpopulárnejším a najobľúbenejším materiálom pre stredné vrstvy, pretože je ľahký, priedušný a súčasne poskytuje vynikajúcu izoláciu.

 

 

Vonkajšia vrstva

Vonkajšia vrstva, alebo shell, je poslednou vrstvou, ktorú nosíte. Jej úlohou je ochrana pred vetrom, dažďom, snehom a inými vonkajšími vplyvmi. Táto vrstva by mala byť vodeodolná a vetruodolná, ale zároveň priedušná - paropriepustná, aby mohla uvoľňovať vlhkosť, ktorú telo produkuje.

Na trhu existuje mnoho typov vonkajších vrstiev, vrátane softshell a hardshell bundy. Softshell bundy sú o niečo viac priedušné a poskytujú viac pohybovej slobody, ale nemusia byť úplne vodeodolné. Na druhej strane, hardshell bundy poskytujú lepšiu ochranu pred počasím, ale môžu byť menej priedušné a menej pružné.

 

Prispôsobenie vrstvenia podľa aktivity a podmienok

 

Pri vrstvení oblečenia je dôležité zohľadniť druh športu alebo aktivity, ktorú vykonávate.

Ak idete behať, budete sa viac potiť, takže potrebujete čo najpriedušnejšie materiály. Na druhej strane, ak plánujete sedieť v chladnom počasí (napríklad pri rybolove), budete potrebovať viac izolačných/stredných vrstiev, aby ste udržali teplo.

Podmienky počasia tiež ovplyvňujú, ako by ste mali vrstviť oblečenie. Ak je daždivo alebo sneží, budete potrebovať vodeodolnú vonkajšiu vrstvu. Ak je vysoká vlhkosť, mali by ste sa zamerať na oblečenie, ktoré rýchlo vysychá a odvádza pot.

 

Doplnkové vybavenie

Rukavice

Pri výbere rukavíc pre zimné športové aktivity je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Predovšetkým je potrebné zabezpečiť, aby boli rukavice dostatočne teplé pre dané podmienky. Tepelná izolácia môže byť dosiahnutá prostredníctvom rôznych materiálov, vrátane syntetických plnív a prírodných materiálov, ako je perie. Priedušnosť je tiež kľúčová, pretože rukavice musia umožňovať odparovanie potu, aby ruky zostali suché. Nakoniec, rukavice by mali byť pohodlné a poskytovať dostatočnú pohybovú slobodu pre vykonávanie športových aktivít. Nám sa osvedčilo nosiť do hôr vždy 2 páry rukavíc. Hrubé ale aj tenšie. Pohybom a zmenou nadmorskej výšky sa podmienky veľmi rýchle menia a preto je vždy dobré mať možnosť výberu. Najvyužívanejšími rukavicami u nás sú taktické rukavice IMPACT DUTY WINTER MK II. Sú vyrobené z nylónu a neoprénu. Veľmi efektívne odvádzajú pot a majú protišmykovú dlaň takže sa s nimi perfektne manipuluje.

 

Čiapky

Čiapky sú kľúčovým doplnkom pre zimné športy, pretože chránia hlavu a uši, ktoré sú obzvlášť náchylné na chlad. Pri výbere čiapky je potrebné brať do úvahy materiál, z ktorého je vyrobená. Vlna je vynikajúcou voľbou pre zimné čiapky, pretože je teplá, priedušná a schopná absorbovať vlhkosť. Veľmi obľúbeným materiálom pre ochranu hlavy je aj fleece. Ďalšou dôležitou vlastnosťou čiapky je, aby dobre sedela a nekĺzala z hlavy počas pohybu.

 

Ponožky

Ponožky sú často prehliadaným, ale nevyhnutným doplnkom pre zimné športy. Majú za úlohu poskytnúť teplo a pohodlie, ale tiež chrániť pred trením a možnými pľuzgiermi. Podobne ako u ostatného oblečenia, materiál je kľúčový. Technické materiály ako DRY ARN, XPRO alebo XDRY sú najlepšiu voľbu pre zimné ponožky, pretože sú teplé a priedušné. Ponožky by mali dobre sedieť, aby sa zabránilo vlhkým miestam a treniu.

 

Topánky

Topánky pre zimné športy musia byť teplé, vodeodolné a poskytovať dobrú trakciu na snehu alebo ľade. Hoci existuje veľa typov zimných športových obuví, všetky by mali mať niekoľko kľúčových vlastností. Topánky by mali mať izolačnú vrstvu, ktorá udrží chlad von a teplo vo vnútri. Vonkajší materiál by mal byť vodotesný alebo vodeodolný, aby chránil pred vlhkými podmienkami. Podrážka by mala poskytnúť dobrú trakciu na snehu a ľade, aby sa predišlo šmyku a pádom. U nás v Pilexe má väčšina chlapov obuv LAS VEGAS, ktorá všetko uvedené spĺňa. Navyše je ešte aj extrémne pohodlná. Tú môžeme naozaj s čistým svedomím odporučiť ďalej.

 

Šatky

Šatky sú vynikajúcim doplnkom pre zimné športy, pretože poskytujú dodatočnú izoláciu a môžu byť použité na ochranu tváre pred vetrom a chladom. Materiál šatky je rozhodujúci pre jeho funkčnosť. XDRY a XPRO sú obľúbené voľby, pretože sú teplé a priedušné. Šatky by mali byť dostatočne veľké na to, aby mohli byť zavinuté okolo krku a tváre, ale mali by byť tiež ľahké a kompaktné na prenášanie, keď nie sú používané. Často sami používame šatky namiesto čiapky alebo čelenky. Je to super univerzálny doplnok, ktorý by nemal chýbať v žiadnej výbave.

Záver

Vrstvenie oblečenia v zime pri športových aktivitách je kľúčom k teplu a komfortu. Kombinovaním základných, stredných a vonkajších vrstiev môžete dosiahnuť optimálnu reguláciu teploty a pohodlie. Nezabudnite prispôsobiť svoje vrstvy podľa aktivity, ktorú vykonávate a podmienok, v ktorých sa nachádzate. S týmito tipmi budete pripravení na akúkoľvek zimnú športovú aktivitu.

Close