Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Málo známy okruh v Chočských vrchoch a vplyv prírody na mentálne zdravie

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Turistika, VŠETKY ČLÁNKY

V poslednom článku som písal o turistike z V. Dubovej na Veľký Choč a späť. Dnes tu ale máme takú menšiu nadstavbu. Trasa, ktorú popíšem pôjde cez Predný Choč, popri Zadnom Choči, cez Veľký Choč až na Malý Choč. Choč je moja srdcovka a túto trasu mám veľmi rád. Jedná sa o okruh. Takže sa vrátime tam kde sme začínali. Následne poviem pár mojich postrehov o vplyve prírody na mentálnu pohodu.

Trasa vedie nasledujúcimi bodmi:

Hrad Likava – Poľana pod predným Chočom – Predný Choč – Kríž na Prednom Choči – Sedlo Spuštiak – popod Zadný Choč – Stredná Poľana – Veľký Choč – Sedlo Vráca – Malý Choč – Žimerová – Ondrejkov – Pod Smrekovom – Žabovo – Hrad Likava

GPX celej trasy pre navigovanie do tvojich športových hodiniek alebo mobilu nájdeš tu – GPX SÚBOR

 

Tento článok nadväzuje na video v ktorom som prešiel celý okruh. Trasa je tam vysvetlená aj znázornená. Po ceste som rozprával aj o tom ako sa mi počas prechodu zlepšovala nálada a problémy z práce sa strácali v diaľke. Video je plné krásnych záberov na prírodu, ktorou trasa prechádza.

 

 

Ak nechceš pozerať video tak Ti v rýchlosti zhrniem trasu tu.

Celý okruh má 25km a 1570 výškových. Výhodou je opäť to, že sa vrátiš tam kde si začínal. Trasu hodnotím ako stredne náročnú.

 

Začínam na parkovisku v Likavke, kúsok od hradu Likava. Parkovisko je hneď pri hlavnej ceste a je neplatené. Nachádza sa len kúsok od červenej značky na ktorú sa napojím. Po nej pokračujem na rázcestie pod hradom. Odtiaľ začína už vážnejšie stúpanie. Tie lesy tam sú fakt krásne a upokojujúce. Po 4 kilometroch sa dostávam na rázcestie Pod Predným Chočom. To už mám nastúpaných solídnych 620 výškových. Ďalej pokračujem na Predný Choč, odkiaľ je krásny výhľad smerom na Nízke Tatry. Je tu veľa lavičiek a možností na oddych. Takže ideálne miesto na doplnenie energie nejakou desiatou. Ak máš čas a chuť, tak je tu aj ohnisko, kde si môžeš niečo fajné opiecť.

Pokračujem ďalej smerom ku krížu na Prednom Choči, odkiaľ sa mi naskytne ešte krajší a otvorenejší výhľad na Liptovskú kotlinu. Tieto miesta sú naozaj málo navštevované a tak sa oplatí tam posedieť a vychutnať si okolitú prírodu a panorámy osamote. Od krížu pokračujem na Sedlo Spuštiak a cez Zadnú Poľanu, kde si v studničke doplním vodu až na Strednú poľanu. Tu už začína Liptovská komercia a je to tu už väčšinou plné ľudí. Zo Strednej Poľany sa dá na veľký Choč pokračovať letnou alebo zimnou trasou. Ja chodím vždy tou zimnou pretože je krajšia. Vedie cez les a často sa ukazujú krásne výhľady. Tiež tu je plytšie stúpanie. Na letnej trase ideš čisto cez kosodrevinu a mne to pripadá také žiadne.

Dostávam sa na Veľký Choč, kde mám v nohách už 12,5 km a 1420 výškových. Výhľad všade dookola. Jednoducho krása. Cítim sa ako na vrchu sveta. Presne tak ako som písal v poslednom článku, nič sa nezmenilo ????

Z najvyššieho vrcholu dnešnej trasy pokračujem smerom na Sedlo Vráca. Cesta do sedla trvá len niekoľko minút. Rovnako krátka aj cesta zo sedla na Malý Choč. Tu sa otvárajú päť nové výhľady. Veľmi zaujímavý je aj pohľad na veľký Choč, ktorý sa mi ukazuje pekne z profilu. V tomto bode už mám nastúpaných asi 1500 výškových, takže takmer všetko stúpanie je už za mnou.

Z Malého Choča nasleduje dlhšie klesanie až na Vrchol Žimerových lúk. Tu sa nachádza altánok s ohniskom ale aj s chráneným priestorom na prespanie. Len kúsok ďalej sa nachádzajú aj verejné toalety o ktorých som nevedel. Len pred nedávnom ich ale niekto zaznačil do mapy.cz. Tak som šiel skontrolovať či tam naozaj sú. A sú :D

 

Cestou späť k hradu Likava je to už väčšinou len z kopca. Výnimkou je pár whupiek hore dole. Terén je tu ale veľmi priateľský a pre tých čo budú bežať, tak si to naozaj užijú. Super podklad. Ako to vyzerá po výstupe z lesa môžeš vidieť na cover foto videa, kde ležím. Ďalšie krásne panorámy. Ani som sa nenazdal a som späť pri aute. Veľmi pekný okruh. S malými obmenami som ho už šiel viackrát a vždy som si z neho odniesol iné krásne spomienky.

 

Pozitívny vplyv prírody na duševné zdravie

Môžem tu síce písať že už mnoho výskumov potvrdilo, že príroda má priaznivý vplyv na naše duševné zdravie. A tiež, že štúdie ukazujú, že kontakt s prírodným prostredím zlepšuje našu náladu, znižuje stres a podporuje celkovú emocionálnu pohodu. Ale myslím si, že na túto skutočnosť nikto z nás nepotrebuje prechádzať akékoľvek štúdie. Všetci vieme, že príroda nás „uprace“. Ukľudní myšlienky, odbúra stres, dodá energiu. Ako životnú tak aj mentálnu. A ak to náhodou ešte nevieš, tak vybehni na hodinku do lesa a uvidíš sám.

 

Zlepšenie nálady a emocionálnej pohody

Príroda nám pomáha zlepšiť náladu a emocionálnu pohodu tým, že poskytuje pokojné prostredie, kde môžeme relaxovať a užiť si prírodné krásy. Preto je podľa mňa dôležité chodiť na miesta, kde je človek väčšinu času sám. Ja sa doslova vyhýbam extrémne komerčným turistickým trasám. Zelené prostredie, svetlo a zvuky prírody pôsobia upokojujúco a podprahovo pozitívne ovplyvňujú našu náladu. Je to ten pocit, že ani neviem prečo .... ale už je lepšie.

 

Znižovanie stresu a úzkosti

Pobyt v prírode znižuje hladinu stresových hormónov, ako je kortizol, a znižuje úroveň úzkosti. Sám som silu prírody pocítil najintenzívnejšie, keď som mal ťažké životné obdobie, kedy ma nonstop trápila úzkosť. Netuším ako to funguje ale prírodné prostredie nás doslova oddeľuje od každodenného zhonu a ponúka nám priestor na mentálnu regeneráciu a zotavenie. Najviac to vždy pocítim, keď som na vrchole kopca. Rád vtedy vravím, že „Odtiaľto zhora vyzerajú všetky problémy tam dole oveľa menšie“.

 

Prevencia a liečba depresie

Príroda tiež pomáha predchádzať a liečiť depresiu. Jedna štúdia zistila, že pravidelné prechádzky v prírode znižujú príznaky depresie a podporujú duševné zdravie. Ak aj nemáš chuť loziť po kopcoch alebo sa ti z nejakého dôvodu nedá, tak veľmi dobrá náhrada sú aj nenáročné prechádzky v dostupných lesných chodníkoch, lúkach, prírode. Čerstvý vzduch, prírodné zvuky a zelené prostredie nám pomáhajú zbaviť sa napätia a uvoľniť myseľ.

 

Lepší spánok vďaka prírode

Prechádzky v prírode podporujú kvalitný spánok nielen prostredníctvom fyzického pohybu, ale aj vďaka ich priaznivým účinkom na naše duševné zdravie. Fyzická aktivita, ako je chôdza, uvoľňuje endorfíny, ktoré zlepšujú našu náladu a znižujú stres. Taktiež pomáha prirodzene regulovať naše telo a jeho biologické rytmy, čím sa zlepšuje spánkový cyklus. Prechádzky v prírode tiež poskytujú príležitosť pre našu myseľ upokojiť sa, zbaviť sa stresu a ukľudniť myšlienky, čo nám umožňuje lepšie zaspať a mať kvalitnejší spánok.

 

 

Ešte by som dodal, že, že príroda pozitívne ovplyvňuje naše kognitívne funkcie, ako sú pamäť, pozornosť a riešenie problémov. Neraz sa mi stalo, že som počas šľapania do kopca prišiel na riešenie problému, ktorý predtým vyzeral beznádejne.

Posledná vec, ktorá ma napadá je že pohyb v prírode podporuje aj kreativitu a stimuluje tvorivé myslenie. Príroda nás núti myslieť mimo škatuľu a inšpiruje nás k novým nápadom a riešeniam.

Na záver by som spomenul pár vecí z nášho eshopu, ktoré boli použité vo videu, ktoré som spomínal na začiatku.

Ja som „šiltovkár“ ako vyšitý. Mám doma slušnú zbierku. Najviac si idem tieto truckerky, ktoré mám aj na videu aj na fotkách. Za mňa fakt ideálna pokrývka hlavy počas leta. Super vetranie a dobre držia na hlave. Nevadia mi ani počas behu.

Čo sa týka ponožiek, tak už od roku 2020 používam na turistiku a beh len modely od značky XTECH. Každý typ má vlastnosti, ktoré vyhovujú iným podmienkam alebo nárokom. Na tejto trase som však mal model PROFESSIONAL CARBON, ktorý je vhodný práve na takéto horúce letné dni. Sú extrémne ľahké, tenké a priedušné. XTECh udáva, že sú vhodné na nosenie v rozmedzí teplôt +10°C až +40°C. Úplne súhlasím.

Keď na Veľkom Choči začalo fúkať, tak mi vhod padli rukávniky MANICOTTI BASIC. Je to ideálna voľba pre tých, čo potrebujú počas pohybu viac chrániť ruky. Ponúkajú výbornú ochranu pred vetrom a chladom. Zároveň veľmi efektívne odvádzajú pot. Sú vyrobené z priliehavého materiálu a krásne obopnú paže. Tiež slúžia ako pekný módny doplnok.

Close