Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Čarovné výhľady na Liptov - Turistika na Veľký choč v zime

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Turistika, VŠETKY ČLÁNKY

V tomto článku ti popíšem turistiku na môj najobľúbenejší vrchol na Liptove – Veľký Choč – 1608 m n.m.!. Následne sa povenujem základným pravidlám v ochranných pásmach, ktoré by mal ovládať každý turista.

Trasa vedie nasledujúcimi bodmi:

Valaská Dubová – Stredná Poľana – Veľký Choč – Stredná Poľana – Valaská Dubová

GPX celej trasy pre navigovanie do tvojich športových hodiniek alebo mobilu nájdeš tu – GPX SÚBOR

 

Tento článok nadväzuje na video v ktorom sme prešli vyššie spomínanú trasu. V noci sme prespali na vrchole a ráno sa nám podarilo zachytiť naozaj dychberúce svitanie.  Napriek tomu že už bol marec hore bola stále krásna rozprávková krajina.

 

Ak nechceš pozerať video tak Ti v rýchlosti zhrniem trasu tu.

Štartujeme v obci Valaská Dubová v ktorej sa traduje, že do miestnej krčmy chodil známi zbojník Juraj Jánošík. Krčma je plná obrazov tohto zbojníckeho kapitána. Je stále otvorená a je to teda ideálne miesto na občerstvenie po turistike. Treba si však dať pozor na značku zákaz státia, ktorá platí v celej dedine. Výnimkou je platené parkovisko hneď na začiatku Dubovej. Platí sa cez sms. Je to rýchle a jednoduché. Parkovanie sa kupuje na 1 celý deň.

Z parkoviska postupujeme v podstate stále hore, až na koniec dediny. Tu začína modrý turistický chodník. Počas celého stúpania nás sprevádzajú tabule miestneho náučného chodníka. Pri každej sa dá posedieť a v prípade potreby oddýchnuť.

Po necelých 3 kilometroch a zhruba 550 výškových sa dostávame na Strednú Poľanu. Tá sa nachádza vo výške 1248 m n.m. Práve tu si dáva väčšina turistov dlhšiu prestávku. Dokonca sa tu nachádza aj takzvaný „Hotel Choč“. Je to malý zrub, kde sa dá prenocovať.

Z poľany pokračujeme po zimnej trase až na vrchol. Celkové prevýšenie je zhruba 950m a prejdeme 5 kilometrov.  Veľký Choč ponúka krásny panoramatický výhľad na Tatry, Babiu horu či Veľkú alebo Malú Fatru. Zaujímavosťou je, že krása prírody a výhľadov z Veľkého Choča inšpirovala Hviezdoslava v jeho básnickej tvorbe.

Vrch v roku 1982 vyhlásili za štátnu prírodnú rezerváciu, ktorú neskôr z hľadiska kategórie chráneného územia zmenili na národnú prírodnú rezerváciu. V súčasnosti je zaradený aj medzi Územia európskeho významu a je v najvyššom piatom stupni ochrany prírody.

Pre dokonalú predstavu prírody a výhľadov odporúčam pozrieť spomínané video – Turistika na Veľký Choč.

 

Ochranné pásma sú dôležitým nástrojom na ochranu prírody a životného prostredia. Nachádzajú sa najmä v národných parkoch, chránených krajinárskych oblastiach a v blízkosti zraniteľných ekosystémov. V týchto oblastiach platia špeciálne pravidlá, ktoré je potrebné rešpektovať, aby sme zachovali biodiverzitu a udržateľnosť prírody. Vždy je dobré si pred túrou prezistiť do akého pásma alebo národného parku ideš. Samozrejme si prejsť aj návštevný poriadok aby si vedel aké sú pravidlá pohybu na tomto území.

Našou lajdáckosťou a nedostatočnou informovanosťou v období, keď vzniklo video sme porušili hneď 3 zásadné pravidlá. Pohyb v noci, stanovanie a dronovanie v oblasti s najvyšším stupňom ochrany. Mimochodom tie návštevné poriadky sú si veľmi podobné a líšia sa v jednotlivých pásmach len minimálne. Tiež však chcem dodať, že od vtedy pretieklo veľa vody a už aj my sme ohľaduplnejší k prírode a viac sa riadime návštevnými poriadkami.

Spomeniem 5 najdôležitejších pravidiel, ktoré sa zhodujú takmer v každom návštevnom poriadku.

Zakladanie ohňa:

Zakladanie ohňa je v ochranných pásmach často prísne obmedzené alebo úplne zakázané. Dôvodom je riziko požiarov, ktoré môžu ničiť prírodu a ohroziť životy zvierat aj ľudí. Predtým, ako založíš oheň, je potrebné zistiť, aké pravidlá platia v danej oblasti. Ak je zakladanie ohňa povolené, dodržiavaj nasledujúce opatrenia:

  • Používaj oficiálne ohniská, ak sú k dispozícii.
  • Nezakladaj oheň v blízkosti stromov, krovín alebo suchého porastu.
  • V prípade vetra alebo suchých podmienok zváž alternatívy, ako sú plynové variče.
  • Pred opustením miesta treba dôkladne uhasiť oheň a nechať ho vychladnúť.

Používanie drona:

Používanie dronov v ochranných pásmach je často obmedzené kvôli ochrane zvierat a nerušeniu prírody. V niektorých oblastiach je používanie dronov povolené len so špeciálnym povolením alebo výnimkou. Pri používaní drona dodržiavaj tieto zásady:

  • Informuj sa o miestnych pravidlách a získaj potrebné povolenia.
  • Nepoužívaj drony v oblastiach s hniezdiacimi vtákmi alebo citlivými ekosystémami.
  • Dodržuj výškové obmedzenia a neprekračuj rýchlosť letu, ktorá by mohla vystrašiť alebo ohroziť zvieratá.

Stanovanie:

Stanovanie v ochranných pásmach je často povolené len na vyhradených miestach alebo útulniach, ktoré sú navrhnuté tak, aby minimalizovali vplyv na prírodu. Pri stanovaní v týchto oblastiach dodržiavaj nasledujúce pravidlá:

  • Informuj sa o miestnych pravidlách stanovania a využívaj vyhradené miesta.
  • Nezanechávaj odpadky a dbaj na to, aby po tvojom odchode bolo miesto rovnako čisté a upratané ako, keď si tam prišiel
  • Rešpektuj divokú zver a udržuj potraviny a odpadky mimo dosahu zvierat.

 

Pohyb:

Pohyb v ochranných pásmach by mal byť v súlade s pravidlami navrhnutými pre danú oblasť. Týmto spôsobom sa minimalizuje negatívny vplyv na prírodu a zaisťuje bezpečnosť návštevníkov. Pri pohybe v ochranných pásmach dodržiavaj tieto zásady:

  • Využívaj vyznačené turistické chodníky a nevstupuj do zákazových zón.
  • Dodržuj zákazy vstupu do určitých oblastí v určitých obdobiach, napríklad v čase hniezdenia vtákov, migrácie zvierat alebo zimných uzáverách.
  • Pri jazde na bicykli využívaj len povolené trasy, ktoré sú vyznačené ako cyklotrasy
  • Vo väčšine oblastí je zakázaný pohyb v noci. Zvyčajne sa chránené oblasti môžu navštevovať hodinu v období: od - hodinu po východe slnka, do – hodinu pred západom slnka.

 

Poriadok:

Dodržiavanie poriadku a slušného správania v chránených oblastiach pomáha udržiavať prírodné prostredie a zlepšuje zážitok pre všetkých návštevníkov. Pri návšteve ochranných pásiem je dôležité dbať na nasledujúce aspekty:

  • Nikdy nezanechávaj odpadky v prírode. Vždy si ich odnes so sebou a zlikviduj na určenom mieste. Týmto jednoduchým krokom prispievaš k čistote prírody.
  • V prírode niesme hluční. Žiadne bujaré vyspevovanie alebo hlasité púšťanie hudby. Musíme byť ohľaduplný k zvieratám, ktoré sa v danej oblasti nachádzajú.
  • V žiadnom prípade neničíme ani nepoškodzujeme tabule alebo vybudované prístrešky, lavičky a pod.

 

Ako je už zvykom, na záver vypichnem niečo z našej výbavy. Tak ako si mohol vidieť aj vo videu aj ja aj Janko sme mali rovnaký model bundy. Ide konkrétne o bundu GUNFIGHTER od Heliko-tex.

Bundu obaja aktívne používame už niekoľko rokov. Ide o naozaj extrémne odolnú softshellovú outdoorovú bundu. Počas nášho testovania dostali bundy zabrať aj v hustých lesoch kde dostávali kapky aj od konárov ale miestami aj od tŕňov. Bundy sú skvele riešené a je naozaj veľmi ťažké nejakým spôsobom ich poškodiť.

 

Na povrchu je takzvaný „Shark skin“, ktorý veľmi dobre chráni pred vetrom a chladom. Ale akože fakt dobre! Vďaka týmto bundám sme v pohode prežili aj tie najhoršie tipy počasia na vrcholoch alebo hrebeňoch. Tam vie byť vietor naozaj neúprosný. Najme ak je v kombinácii s dažďom alebo snehom. Vo vnútri je podšívka z fleecu, ktorá plní zatepľovaciu funkciu. Vychytávkou je kapucňa, ktorá sa dá zazipsovať do goliera. Mne sa veľmi páčia náprsné vrecká. Sú viac „po ruke“. Keď ju nemám na sebe, tak ju nosím vždy zbalenú vo vlastnej kapucni pripnutú k ruksaku.

Close