Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Málo známe chodníky neďaleko Ružomberka: Z Čebraťu cez Dubovské lúky na Radičinú a Kečky + téma „kliešte“

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Turistika, VŠETKY ČLÁNKY

Okrem popisu môjho turistického okruhu sa v tomto článku dozvieš aj základné informácie o kliešťoch. Téme kliešťov sa budem venovať preto, že práve z tohto výletu som si ich domov doniesol až 7.

Tak ako v predchádzajúcom článku (prelinkovať), kde som popisoval dlhší okruh so skratkami, aj v tomto prípade ide o trasu, ktorú si vieš skrátiť podľa toho na čo sa aktuálne cítiš alebo koľko máš času.

Celý okruh má 27km a 1940 výškových. Viac krát však prechádzame cez Dubovské lúky, odkiaľ sa dá relatívne rýchlo vrátiť na štart. Treba spomenúť, že na trase je až 6 studničiek a ďalšie sú v okolí.

Trasa vedie nasledujúcimi bodmi:

Kuskova vila - Predný Čebrať - Čebrať - Dubovské lúky - Strážová – Dubovské lúky - Radičiná - Kečky – Dubovské lúky a späť na štart Ku Kuskovej vile

GPX celej trasy pre navigovanie do tvojich športových hodiniek alebo mobilu nájdeš tu – GPX SÚBOR

 

Ak máš chuť a čas pokochať sa zábermi z tejto trasy, tak neváhaj a pozeraj moje video

 Ak nechceš pozerať video tak Ti v rýchlosti zhrniem trasu tu.

Cesta začína neďaleko železničnej a autobusovej stanice v Ružomberku, pri Kuskovej Vile. Za krátko vystúpam na úpätie Predného Čebraťa, odkiaľ sa naskytá úchvatný pohľad na panorámu Liptova. Po hrebeni hory prejdem k najvyššiemu bodu – Vrcholu Čebrať. Ďalej pokračujem smerom nadol k Dubovským lúkam, kde už nieje ani náznak po civilizácii a príroda sa tu ukáže v plnej kráse.

Pokračujem lesnými chodníkmi a zelenými lúkami na Strážovú, kde si dávam prestávku na občerstvenie a vychutnávam si nádherné výhľady a neuveriteľný pokoj. Po krátkej prestávke načerpám nové sily a vydám sa smerom k Dubovským lúkam. Tentokrát však zo severnej strany. Toto je bod trasy, kedy sa už druhý krát môžeš začať vracať na štart traverzom Čebraťa. Ja som však pokračoval ďalej na vrchol Radičiná.

 

Radičiná je známa svojou tajomnou atmosférou a úžasnými lesnými chodníkmi. Ak ešte máš šťavu, môžeš krátko odbehnúť z trasy a ísť na vrchol Kečky. Je tu relatívne strmé stúpanie a žiadne výhľady. Ak nepôjdeš na Kečky, tak začneš už poslednú časť okruhu. Cez Roveň prejdeš s5 na Dubovské lúky, tentoraz zo západu. Odtiaľto už len traverzom prejdeš na štart.

 

„Celý okruh Ťa prevedie cez jedinečné miesta plné krásnych výhľadov, málo navštevovaných chodníkov a osviežujúcich studničiek.“

 

 Tak ako ste mohli vidieť vo videu, nepoužil som repelent. Domov som si na moju smolu doniesol až 7 malých kamošov (áno kliešťov :D). Preto sem zhrniem pár základných info vďaka ktorým už na repelent nezabúdam.

 

 

 

Kliešte sú posledné roky premnožené

Kliešte sa v posledných rokoch čoraz viac množia, čím sa stále zvyšuje riziko ich kontaktu s nimi. Ako uviedol Branislav Peťko z Parazitologického ústavu (PÚ) Slovenskej akadémie vied v Košiciach, dôsledky klimatickej zmeny na Slovensku na šírenie kliešťov a chorôb, ktoré prenášajú, sú evidentné. Ľudia sa s tým musia zmieriť a reagovať opatreniami. „Proti kliešťom je vhodné preventívne používať repelenty, pre zvieratá protikliešťové obojky, spreje, kvapky na kožu alebo aj tabletky.“

Aké zdravotné ťažkosti nám môžu spôsobiť kliešte?

Uhryznutie kliešťom môže spôsobiť nielen lokálne zápaly a alergické reakcie, ale aj vážnejšie infekčné ochorenia. Kliešte môžu prenášať patogény, ktoré spôsobujú napríklad boreliózu alebo kliešťovú encefalitídu.

Borelióza a kliešťová encefalitída sú dve rôzne ochorenia, ktoré sú spôsobené kliešťami. Kým borelióza je bakteriálne ochorenie spôsobené baktériou Borrelia burgdorferi, kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, ktoré môže mať závažné následky na mozog.

 

Borelióza príznaky: Borelióza sa môže prejaviť niekoľkými príznakmi, ktoré sa môžu líšiť od jednotlivca k jednotlivcovi. Medzi najčastejšie príznaky však patria:

  • Erythema migrans: Toto je typický kožný prejav boreliózy, ktorý sa môže objaviť ako okrúhle alebo oválne začervenanie okolo miesta vpichu kliešťa.
  • Pacienti môžu zažívať horúčku, zimnicu, a únavu, ktoré môžu trvať niekoľko dní až niekoľko týždňov.
  • môže spôsobovať bolesti svalov, kĺbov, a zápaly.
  • V pokročilejších štádiách ochorenia sa môžu objaviť problémy s nervovým systémom ako závraty, slabosť, alebo znecitlivenie končatín.

Kliešťová encefalitída, príznaky: Kliešťová encefalitída sa môže prejavovať niekoľkými príznakmi, ktoré sa taktiež môžu líšiť od jednotlivca k jednotlivcovi. Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • Rovnako ako u boreliózy môžu pacienti trpieť horúčkou, zimnicou a únavou.
  • Kliešťová encefalitída môže spôsobovať bolesť hlavy, svalové bolesti, a zápaly.
  • Pacienti môžu zažívať nevoľnosť a zvracanie ako dôsledok vírusovej infekcie.
  • V závažnejších prípadoch sa môžu objaviť zmeny vedomia, ktoré môžu byť spojené s neurologickými príznakmi ako je závrat, slabosť, alebo kŕče.

 

 Testovanie a liečba na boreliózu a kliešťovú encefalitídu

 

Lekári môžu vykonať testy na diagnostikovanie boreliózy a kliešťovej encefalitídy. Pre boreliózu sa zvyčajne vykonáva test ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay), ktorý sa používa na detekciu protilátok proti baktériám Borrelia burgdorferi. V prípade pozitívneho výsledku môže byť vykonaný ďalší test, zvaný Western blot, na potvrdenie diagnózy.

 

Na diagnostikovanie kliešťovej encefalitídy sa môže použiť PCR test (Polymerase Chain Reaction) alebo test na detekciu protilátok proti encefalitídovému vírusu.

 

Liečba Boreliózy

  • Liečba boreliózy spočíva v podávaní antibiotík, ktoré sú účinné proti baktériám Borrelia burgdorferi. Liečba trvá zvyčajne 2-4 týždne, ale v závažnejších prípadoch môže byť liečba dlhodobejšia.

 

Liečba Kliešťovej Encefalitídy

  • Liečba kliešťovej encefalitídy je zložitejšia, pretože neexistuje špecifická liečba pre túto vírusovú infekciu. Liečba sa zameriava na zvládanie symptómov a podporu imunitného systému. V závažných prípadoch môže byť hospitalizácia nevyhnutná na zabezpečenie správnej starostlivosti a monitorovania pacienta.

 

 Ako správne vybrať kliešťa?

Ak Ťa uhryzne kliešť, je dôležité ho správne a rýchlo odstrániť. Nám sa doma osvedčila manželkina pinzeta. Skúsenosti vravia, že je lepšia „tupá“ pinzeta. Jednoducho by nemala mať ostré hrany. Tie by mohli kliešťa roztrhnúť a hlavička by mohla ostať v koži.

Mnou overený postup vyberania kliešťa: Uchopíš kliešťa čo najbližšie k svojej koži a jemne ho vytiahneš von rovnomerným ťahom, aby nedošlo k jeho roztrhnutiu. žiadne vykrúcanie ani vykyvkávanie. Len ťaháš. Pred vyberaním kliešťov som si preštudoval celý internet a toto dáva najväčší zmysel. Navyše to funguje skvele. Nestalo sa mi ani jeden jediný raz, že by som kliešťa roztrhol.

Po odstránení kliešťa dôkladne umy miesto uhryznutia a dodatočne sleduj prípadné zmeny na svojom zdravotnom stave. V prípade zhoršenia zdravia s vyššie uvedenými sprievodnými príznakmi určite navštív lekára.

TIP: Po vybratí, kliešťov pekne naukladaj na lepiacu pásku. Nemusíš sa báť že niekde zutekajú a zároveň sa nemusíš trápiť s ich pučením a podobne. Zbytočne by mohla vystreknúť nakazená krv tam kam nechceš. Nakoniec len preložíš pásku aj z druhej strany a hotovo!

 

Prečo je vhodné používať repelent?

Použitie repelentu je vhodné z 2 základných dôvodov.

Po prvé, repelent výrazne znižuje riziko uhryznutia kliešťami a komármi, čím zabraňuje prenosu chorôb, ktoré môžu tieto parazity prenášať. Po druhé, repelent zvyšuje pohodlie pri pobyte v prírode, pretože zabraňuje nepríjemnému štípaniu a svrbeniu. Ver mi, že som prechádzal takými časťami lesov, kde by si sa bez repelentu naozaj nechcel ocitnúť.

Ako vlastne funguje repelent?

Repelenty obsahujú zmes chemických alebo prírodných látok, ktoré majú odpudzujúci účinok na hmyz. Tieto látky pôsobia na zmyslový systém hmyzu a zabraňujú tak ich prilákaniu k človeku či zvieratám. Hmyz teda nie je schopný rozpoznať potenciálnu korisť, čím sa znižuje pravdepodobnosť uhryznutia. Repelenty sa aplikujú na pokožku alebo oblečenie a ich účinnosť závisí od zloženia, koncentrácie účinných látok a trvania ochrany.

 

Na čo však nesmieš nikdy zabudnúť, je dobre sa prezrieť po každom návrate z lesa. Čím dlhšie je kliešť prisatý, tým väčšiu neplechu ti môže narobiť.

 

 

Pre takých ako som aj ja, čo si ulietajú na kvalitnom oblečku na šport, ešte malý dodatok. V minulom článku (preklik) som popisoval 2 modely tričiek, od Talianskej značky XTECH, ktoré som použil. Pri tomto okruhu som mal tričko od rovnakého výrobcu. Tentokrát šlo o model MATRIX. Bola to skvelá voľba, pretože šlo o naozaj horúci deň uprostred leta. Výrobca udáva použitie tohto trička v rozmedzí teplôt od +5°C do +30°C. Ide o jedno z najtenších tričiek, ktoré Xtech ponúka. Zároveň je však extrémne efektívne pri odvode potu smerom z tela na povrch trička, odkiaľ sa odparí. Vďaka použitému materiálu DRYARN je pri odvádzaní potu z pokožky až 167-krát efektívnejšie ako bavlna. Tričko tvorí akúsi priedušnú bariéru medzi odvedeným potom na tričku a pokožkou, čo výrazne napomáha termoregulácii tela. To v podstate znamená menšie výkyvy teploty na pokožke a vďaka tomu aj zníženie tepovej frekvencie. Takže pri rovnakom tempe, srdce bije o niečo pomalšie a ty si nevybiješ baterky tak rýchlo.

 

Close