Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Netradičný prechod cez Salatín v Nízkych Tatrách: Prírodné krásy a dôležitosť hydratácie

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Turistika, VŠETKY ČLÁNKY

V tomto článku ti popíšem naozaj netradičný turistický okruh na okraji Nízkych Tatier, ktorý nie je pre hocikoho. Následne sa povenujem dehydratácii počas horúcich letných dní v horách. Pretože presne to bol môj problém na tejto trase.

Trasa vedie nasledujúcimi bodmi:

Biely potok – kameňolom – Ostré – Brankov – Vyšný Brankov – Salatín – Bohúňovo – Ludrovská dolina – Biely potok

GPX celej trasy pre navigovanie do tvojich športových hodiniek alebo mobilu nájdeš tu – GPX SÚBOR

 

 

 

Tento článok nadväzuje na video v ktorom som prešiel celý okruh. Trasa je tam vysvetlená aj znázornená. Po ceste som vplyvom viacerých okolností zažil aj prvé príznaky dehydratácie. Video je plné krásnych záberov na prírodu, ktorou trasa prechádza.

 

Ak nechceš pozerať video tak Ti v rýchlosti zhrniem trasu tu.

Už na začiatku musím zdôrazniť, že táto trasa nieje úplne vhodná pre víkendových a príležitostných turistov. Miestami je to prechod nedotknutou divočinou. Je to skôr taká špecialitka pre naozajstných outdoor a survival nadšencov, ktorí si sem tam radi užijú aj výrazný nekomfort a neistotu v lese.

 

Salatínske dobrodružstvo: Prírodné krásy a prekvapenia na každom kroku

Salatínske dobrodružstvo je 31 km dlhá trasa s prevýšením 2210 metrov, ktoré začína a končí pri Bielom potoku.

Začínam nad obcou Biely potok, tesne pod kameňolomom. Po vstupe do lesa ubiehajú prvé metre relatívne rýchlo. Už po kilometri a pol je prvá krásna vyhliadka na hrebeň Nízkych Tatier z Borovniska. Pokochám sa, spravím fotku a pokračujem po zelenej až na vrchol Ostré odkiaľ už vidím aj hlavný bod dnešnej prechádzky – Salatín.

Postupne sa cez rozprávkový les dostávam až na exponovanú časť Brankov a Vyšný Brankov kde sa razom ocitám obklopený úchvatnými horami. Podľa máp pokračujem chodníkom na Salatín. Avšak tesne za Vyšným Brankovom zisťujem že chodník zakreslený na mape sa v skutočnosti v lese vôbec nenachádza. A tak začína namáhavý prechod divokým terénom dlhý zhruba 4km. Pokúšam sa vďaka GPS v mobile nájsť chodník, no márne. Podľa mapy idem presne po ňom... Tak volím taktiku satelitných snímkov. Vďaka nim vidím kde je zhruba aký terén a snažím sa vyberať čo najschodnejšiu cestu. Po 2 hodinách vyčerpávajúceho prechodu doslova nepriateľským terénom sa konečne dostávam na značený chodník, ktorý ma už bezpečne zavedie na Salatín.

Nečakaná komplikácia v podobe ťažko prechodného lesa spolu s neúprosnou horúčavou ma stála veľa síl a bohužiaľ aj tekutín. Mám za sebou už 16km, 1900 výškových a všetky zásoby vody dávno fuč. Už tu začínam pociťovať silný smäd a sucho v ústach. Najbližšia studnička má byť neďaleko. Len 4 km pod vrcholom Salatín na Bohúňove. Terén je technický a smerom nadol to ubúda pomaly. Únava sa radikálne zvyšuje a ja stále viac a viac spomaľujem. Opúšťa ma aj dobrá nálada. Najhoršie zistenie ten deň bolo, že studnička na Bohúňove nebola. Už druhá vec tento deň, ktorá nesedela z mapou. Tu som už musel prepnúť do úsporného režimu. Mojím jediným cieľom bolo dostať sa von z lesa. Nakoniec sa mi úplnou náhodou pri prehľadávaní útulne po ceste podarilo nájsť vodu, ktorá mi dodala silu zbehnúť do Ludrovskej doliny. Odtiaľ to bolo už len kúsok späť na štart na Biely potok.

Za mňa by som ešte raz odporučil pozrieť si moje video z tejto trasy, kde si vychutnáš pekné zábery prírody ale zároveň uvidíš aj to ako mi bez vody rýchlo dochádzala šťava.

 

Čo je to dehydratácia

Dehydratácia nastáva, keď naše telo stratí viac tekutín, než je schopné doplniť. Voda je základným stavebným kameňom tela, ktorý zohráva kľúčovú úlohu vo funkcii bunky, regulácii teploty a mnohých ďalších životne dôležitých procesoch. Ak telo stráca viac tekutín ako prijíma, narušuje to rovnováhu v tele a vedie k dehydratácii.

 

Čo nám hrozí pri dehydratácii?

Zhoršená koncentrácia, kognitívne schopnosti a koordinácia: Pri turistike to môže znamenať nedostatočnú pozornosť venovanú terénu kedy si môžeme veľmi vážne ublížiť pádom

Únava a slabosť: Dehydratácia môže spôsobiť pocit slabosti a únavy, pretože telo nemá dostatok vody na správne fungovanie buniek a tvorby energie.

Závraty a bolesť hlavy: Pri dehydratácii môže dôjsť k poklesu objemu krvi, čo spôsobuje nedostatok kyslíka a živín v mozgu a vedie k závratom a bolesti hlavy.

Zhoršená termoregulácia: Voda je nevyhnutná pre reguláciu telesnej teploty. Pri dehydratácii sa znižuje schopnosť tela udržiavať normálnu teplotu a ochraňovať sa pred prehriatím alebo podchladením.

Zvýšené riziko kŕčov: Dehydratácia znižuje rovnováhu elektrolytov, čo môže viesť k svalovým kŕčom a bolestiam. Niekedy takým silným, že sa už nedá pokračovať.

 

Ako predísť dehydratácii počas turistiky

Najdôležitejší faktor, ktorý nikdy nevynechávam je plánovanie si trasy. Robím to cez mapy.cz, kde vždy pekne vidím aj všetky studničky. Viem teda presne na kolkom kilometri a v akej časti budem doplňovať vodu. Vždy si spíšem všetky studničky do zoznamu na papier. Ten si jednak odfotím aby som ho mal v mobile ale vždy si so sebou v nepremokavom vrecúšku s peniazmi beriem aj tento papierik. Nikdy nevieš čo sa ti môže stať s mobilom.

Už som v horách toho pochodil dosť. Tiež som tam kadečo zažil a preto ti môžem dať pár mojich tipov z praxe:

  • Vždy si pozri, kde všade na trase môžeš doplniť vodu
  • Vždy so sebou beriem radšej 2 malé fľašky ako jednu veľkú. Je jedno ako veľmi nezničiteľná je tá veľká fľaša, ktorú máš. Ak ju práve ten deň dokážeš rozbiť, môžeš mať naozaj veľký problém. Preto je lepšie mať ešte jednu v zálohe
  • Vždy mám so sebou tablety s elektrolytmi, ktoré stále dávam do vody. Aj keď naberám novú vodu v studni. Takáto voda lepšie hydratuje a odďaluje nástup dehydratácie
  • Pri studni sa napi čo to dá a vždy doplň obe fľaše aj ak si myslíš, že ti ostáva už len kúsok a nebude ti treba toľko vody.
  • Je to jednak preto, že naozaj nikdy nevieš čo sa kde môže zvrtnúť a potom keď si napríklad len v polke trasy a ďalšia studňa je síce už za 5km uvedom si, že je to veľakrát tak, že tá studňa tam nemusí byť. Už je vyschnutá, zahrabaná, čokoľvek.
  • A hlavne treba piť stále. Naozaj stále. Aj keď nepociťuješ smäd.

 

 

Článok ukončím tak aby to bolo naozaj kompletné. To znamená dobrým tipom na funkčné tielko, ktoré som práve aj na tomto okruhu použil.

 

Tentokrát to opäť bola značka XTECH. Tielko nesie názov CANOTTA XT300. Ideálny model na mordujúce horúčavy. Funguje obdobne ako model MATRIX, ktorý som spomínal minule. Najväčším rozdielom je očividne to že tielko nemá rukáve. Ale aj tu je použitý materiál DRYARN, ktorý odvádza pot z pokožky smerom von až 167x rýchlejšie ako bežná bavlna. Tričko tvorí priedušnú bariéru medzi telom a slnkom čo výrazne znižuje prehrievanie stredu tela vplyvom slnka. Podieľa sa teda na redukovaní straty vody z tela. Na tie najhorúcejšie dni si naozaj neviem predstaviť nič lepšie.

Close