Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Málo frekventovaná túra v Čutkovskej Doline: Objav krásy Liptova na tichej a nenáročnej trase

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Turistika, VŠETKY ČLÁNKY

Určite si už počul o turistike na Liptove a rôznych možnostiach kam na výlet. Ale čo keby si sa vybral na menej známu, ale o to krajšiu a pokojnejšiu trasu? V tomto článku ti dám pár turistických tipov a zoznámim Ťa s málo frekventovanou túrou v Čutkovskej doline, kde nájdeš krásne výhľady a príjemnú prechádzku.

Výhody návštev málo frekventovaných turistických chodníkov

Navštíviť menej známe trasy prináša niekoľko výhod. Na takýchto trasách nájdeš menej turistov, čo znamená viac súkromia a ticha. Okrem toho môžeš lepšie vnímať prírodu a spoznať miestnu faunu a flóru. Málo frekventované trasy sú ideálne aj pre rodiny s deťmi alebo pre tých, ktorí si radi užívajú prírodu osamote.

 

Popis trasy na vrch Plieška (1067 m n.m.)

Táto nenáročná turistika na Liptove začína pri Kolibe u dobrého pastiera v Čutkovskej doline. Odtiaľ sa vydáš po značenej turistickej ceste smerom na vrch Plieška. Celková dĺžka trasy je približne 10 km (celý okruh) s prekonaním 750 výškových metrov, takže sa dá zvládnuť v relatívne krátkom čase. Nám to trvalo spolu s točením videa a 40 minútovým posedením na vrchole s kávičkou, necelých 5 hodín. Počas celej trasy budeš obdivovať rozprávkový les ale aj výhľady na Liptov a okolité hory.

Detailný popis chodníka spolu s krásnymi zábermi z celej trasy počas rána, v ktorom vládla rozprávková inverzia, nájdeš v našom videu. Okrem trasy sa dozvieš aj pár zaujímavých informácii o medveďoch.

GPX TRASU do hodiniek alebo mobilu nájdeš tu.

 

 

Prečo je dobré so sebou nosiť sprej na medvede

Hoci šanca stretnúť medveďa počas túry nie je veľká, v prírode sa vyskytujú a je lepšie byť pripravený. Sprej na medvede Ti môže poskytnúť ochranu v prípade nečakaného stretnutia s touto šelmou.

Prevencia a bezpečnosť: Medvede sú divoké zvieratá, ktoré môžu byť nepredvídateľné. Aj keď väčšinou sa snažia ľuďom vyhýbať, v prípade náhodného stretu je lepšie mať so sebou nástroj na odstrašenie, ako sú práve spreje na medvede.

 

Účinná ochrana: Sprej na medvede obsahuje prírodnú látku z chilli papričiek – kapsaicín. Ten dokáže zvieratá účinne odohnať bez toho, aby im spôsobil trvalé poškodenie. Sprej pôsobí na oči, nos a dýchací systém medveďa, čo spôsobuje dočasné zhoršenie videnia a dýchania čo ho núti k ústupu.

 

Jednoduchosť použitia: Sprej na medvede je jednoduchý a rýchly spôsob, ako sa brániť v prípade nečakaného stretu s medveďom. Jeho použitie je jednoduché - stačí zatlačiť na spúšť a sprej vystrekne smerom k medveďovi až na vzdialenosť niekoľkých metrov. Vďaka tomu ho odoženieš zo svojej blízkosti.

Okrem spreju na medvede je vhodné mať so sebou aj zvonček na plašenie medveďa, vďaka ktorému k nečakanému stretu vôbec nemusí dôjsť. Zvonenie medveď veľmi pravdepodobne začuje už z veľkej diaľky a ujde.

 

Kedy vodu zo studne radšej nepiť

Ak nájdeš studničku alebo prameň počas túry, je dôležité vedieť, kedy je voda z nej bezpečná na pitie. Všeobecne platí, že voda zo studní alebo prameňov v horách by mala byť čistá a pitná, ale nie je to vždy pravda. Predtým, ako sa rozhodneš piť vodu z takéhoto zdroja, skontroluj, či je voda číra, bez zápachu a bez akýchkoľvek viditeľných nečistôt. Ak máš pochybnosti, vždy radšej použi vlastnú zásobu vody.

Naším overeným tipom ako so sebou na turistike vždy mať ľahučký a kompaktný hrnček napr. aj pre naberanie a pitie vody zo studne je tento skladací hrnček, ktorý máme vždy so sebou.

 

 Záver

Málo frekventovaná túra v Čutkovskej doline na vrch Plieška je ideálnym výletom na Liptove pre turistov, ktorí hľadajú pokoj, krásne výhľady a príjemnú prechádzku. Táto trasa poskytuje výbornú príležitosť na oddych a vychutnanie si krásnej prírody. Nezabudni so sebou vziať sprej na medvede a byť opatrný pri pití vody zo studní alebo prameňov. Takto pripravený si môžeš plne vychutnať túru a vrátiť sa domov s krásnymi spomienkami na Liptov.

Close