Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Kam s deťmi na Liptove

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Kam s deťmi, VŠETKY ČLÁNKY

Ahoj turista! Volám sa Tomi a dnes by som Ti chcel poradiť, kam sa vybrať na nenáročnú turistiku s deťmi na Liptove.

Kam s deťmi na Liptove?

Poďme si na začiatok zhrnúť, prečo je dobré zvoliť menej náročnú turistiku, najmä ak máš deti. Takéto výlety sú pre deti oveľa príjemnejšie a zábavnejšie, čo zaručí, že si výlet spoločne užijete a budete si ho pamätať s úsmevom na tvári. Neženiete sa za výkonom, vzdialenosťou alebo výškovými metrami. Jednoducho si spolu užívate čas strávený na čerstvom vzduchu a vychutnávate si kľud a pokoj prírody.

 

Ale k veci - kam s deťmi na Liptove? Nižšie nájdeš moje overené tipy:

 

#1 - Turistika na Liptovský hrad

Ak sa chceš s deťmi vybrať na výlet s prekrásnymi výhľadmi, Liptovský hrad je pre Vás tou správnou voľbou. Výstup na hrad nie je náročný, takže ho zvládnu aj menšie deti. Počas stúpania Vás popri chodníku sprevádzajú náučné tabule o tunajšej faune a flóre ale aj veľmi zaujímavé tabule s históriou hradu.

Turistický chodník nieje vhodný pre kočíky a pri úplnom závere stúpania treba počítať s tým, že bude potrebné prekonať asi 5 metrový rebrík. My sme to s našimi drobcami zvládli v pohode, už keď mali 3 roky. Navyše, hrad poskytuje viac lavičiek a miest na sedenie s krásnymi výhľadmi na Liptov a jeho okolie. To Vám zaručí nezabudnuteľný zážitok a určite aj plno krásnych panoramatických fotiek. Pre deti tu je v altánku pripravené drevené remeselné človeče nehnevaj sa. Ohniská sú k dispozícii ako aj po ceste na hrad, tak aj na samotnom hrade.

Pre lepšiu predstavu sme natočili video priamo z terénu, kde okrem popisu trasy nájdeš aj krásne zábery z nášho výletu.

KAM S DEŤMI (LIPTOV) #1 - Turistika na Liptovský hrad - LIPTÁCI

#2 - Prechádzka k najznámejšej borovici okolo prameňa Medokýš

Druhou v poradí je ešte nenáročnejšia prechádzka nad obcou Bešeňová k ikonickej hojdačke s výhľadom na Liptovskú kotlinu. Pred samotným štartom sa môžete spoločne posilniť výdatným železitým medokýšom (minerálnym prameňom). Zaujímavosťou je aj travertínová veža, ktorá je po ceste. Väčšina cesty je úplne v pohode dostupná kočíkom. Sú tu však krátke pasáže cez les, kde to bude trochu hádzať.

Pre lepšiu predstavu sme natočili video priamo z terénu, kde okrem popisu trasy nájdeš aj krásne zábery z nášho výletu.

KAM S DEŤMI (LIPTOV) #2 - Prechádzka k najznámejšej borovici okolo prameňa Medokýš - Liptáci

 

#3 - Likavská hojdačka a poľovnícke posedy

Likavská hojdačka a poľovnícke posedy sú ideálnou prechádzkou pre rodiny s deťmi, ktoré hľadajú nenáročnú turistiku s nádherným otvoreným výhľadom na okolitú prírodu.

 

Likavská hojdačka je umiestnená na kopci nad dedinou Likavka a ponúka nádherný výhľad na okolitú krajinu a hory. Je to skvelé miesto na piknik alebo oddych v prírode, ktorý si užiješ s celou rodinou. Deti budú nadšené z množstva posedov po ceste k hojdačke. Junior sa musel vyštverať na každý jeden.

Poľovnícke posedy sú umiestnené popri chodníku a ponúkajú úžasný výhľad na okolitú krajinu. Sú to malé drevené zátišia, ktoré boli kedysi používané poľovníkmi. Dnes sú však otvorené pre verejnosť a sú skvelým miestom na odpočinok alebo na zahryznutie niečoho po ceste. Deti sa môžu hrať v prírode, skúmať okolitú krajinu a užívať si čas s rodinou.

Pre lepšiu predstavu sme natočili video priamo z terénu, kde okrem popisu trasy nájdeš aj krásne zábery z nášho výletu.

 

Likavská hojdačka a poľovnícke posedy - KAM S DEŤMI (LIPTOV) #3 - LIPTÁCI

 

 

#4 - Dubovská hojdačka

Posledným z mojich odporúčaní je navštíviť Dubovskú hojdačku, ktorá sa nachádza len kúsok od obce Valaská Dubová. Je to miesto, kde si môžu deti vychutnať prechádzku v obklopení hôr a zároveň sa pohojdať na netradičnej hojdačke v prírode.

Je to najkratšia prechádzka zo všetkých. Ide o vzdialenosť len cca 800m a 100 výškových smerom k hojde. Z hojdačky je krásny výhľad na Veľký Choč. Hneď vedľa parkoviska je koliba, kde sa môžete po prechádzke posilniť.

Pre lepšiu predstavu sme natočili video priamo z terénu, kde okrem popisu trasy nájdeš aj krásne zábery z nášho výletu.

 

Dubovská hojdačka KAM S DEŤMI (LIPTOV) #4 - Liptáci

Prečo je pobyt v prírode pre deti prospešný?

 

Pobyt v prírode má pre deti mnoho pozitívnych vplyvov na ich zdravie a vývoj. Je to miesto, kde môžu deti objavovať svet okolo seba a učiť sa novým veciam. Príroda ponúka množstvo zážitkov, ktoré podporujú rozvoj motoriky, vnímania a kreativity u detí. V lese dieťa nepotrebuje umelú hračku za XY eur. Stačí palička, šišky alebo kamienky. Spoločný pobyt v prírode tiež utužuje vzťahy v rodine a prispieva k mentálnej pohode. Okrem toho v prírode deti trávia čas na čerstvom vzduchu, čo tiež prispieva k ich celkovému zdraviu.

 

Nezabudnite sa cez leto chrániť opaľovacím krémom

 

Pri návšteve prírody so svojimi deťmi je dôležité pamätať na ochranu pokožky pred slnkom. V letných mesiacoch je slnečné žiarenie veľmi silné a môže spôsobiť spálenie pokožky. Preto nezabudni na opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom, ktorý treba aplikovať na pokožku svojich detí pred každou návštevou v prírode. Už sa nám stalo, že malý mal uši ako rak a nebolo to veru bohviečo.

 

Nemenej dôležitý je repelent

 

Okrem opaľovacieho krému by si si mal so sebou vždy vziať aj repelent. V lete je veľa hmyzu, ktorý môže byť pre deti nepríjemný a niektoré druhy dokonca aj nebezpečné. Repelent pomôže minimalizovať riziko bodnutia hmyzom a chrániť deti pred možnými nepríjemnosťami. V posledných rokoch evidujem hlavne nárast kliešťov. Minulé leto som sa iba raz nenastriekal repelentom a vo vysokej tráve počas turistiky som nachytal 7 kliešťov na nohy. Nič čo by som prial malým deťom. S nimi je hlavne to vyberanie kliešťov mnohokrát dobrá kovbojka. Preto vždy radšej odporúčam preventívne repelent.

 

Na záver nezabudni, že pobyt v prírode je pre deti prospešný nielen z hľadiska fyzického, ale aj duševného zdravia. Okrem toho, nezabúdaj na základné pravidlá pre pobyt v prírode. Cez leto chráň pokožku detí, ale aj tú svoju opaľovacím krémom a tiež používaj repelent na odhánenie hmyzu. V horúcom počasí so sebou vždy maj dostatok vody.

 

Zhrnutie:

Liptov je ideálnym miestom pre rodinnú dovolenku s deťmi. Ponúka viacero zaujímavých a výnimočných prechádzok, ktoré sú vhodné aj pre tých najmenších. Nezabudni, že pobyt v prírode má množstvo pozitívnych vplyvov na zdravie. Ak chceš aby tvoj drobec svietil z diaľky a ty si ho vždy dobre videl, určite odporúčame naše overené výrazné tričká MEGA.

Close