Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Vyvraciame mýty o pôste 2/5 – Behom pôstu spaľujeme svalovú hmotu

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Pôsty, VŠETKY ČLÁNKY

Napriek tomu, že sa pôst praktikuje od nepamäti, väčšina z nás dnes žije v predstave, že je nebezpečný. Mýty o pôste počúvame tak často, až ich považujeme za absolútne nevyvrátiteľné.

Medzi tie bežne tradované patria nasledujúce:

  • Pôst spomaľuje metabolizmus
  • Počas pôstu spaľujeme svalovú hmotu
  • Pôst znižuje glukózu v krvi na nebezpečnú úroveň
  • Pôst skončí prejedaním
  • Pôst pripravuje telo o živiny

 

Aj, keď boli tieto mýty už dávno vyvrátené, stále v spoločnosti kolujú. Väčšina ľudí si myslí, že pôst je škodlivý. Pritom opak je pravdou. Pôst ma na naše zdravie veľké množstvo pozitívnych dopadov.

 

„V tomto článku sa pozrieme na mýtus číslo 2 – Behom pôstu spaľujeme svalovú hmotu.“

Ďalší pretrvávajúci mýtus tvrdí, že sa počas pôstu spaľujú svaly. Pokiaľ nejeme, telo údajne začne ako zdroj energie ihneď využívať svaly. V skutočnosti to nie je pravda. Ľudské telo sa vyvinulo tak aby prežilo obdobia pôstu. Energiu z potravy si ukladáme ako tuk a ten potom využívame ako palivo, keď je jedla nedostatok.

Na druhú stranu svaly ostanú zachované do vtedy kým telesný tuk nepoklesne natoľko, že telo nemá už žiadnu inú voľbu než spaľovať svaly. To nastane až keď nám telesný tuk poklesne pod 4%. Pre porovnanie, vrcholoví maratónci majú približne 8% telesného tuku. Keby sme si bez jedla nedokázali udržať svaly a spaľovať tuk, tak by sme ako druh príliš dlho neprežili. Takmer všetci cicavci túto schopnosť majú. Štúdie zaoberajúce sa pôstom vykonané za reálnych podmienok ukazujú, že obavy zo straty svalovej hmoty sú z veľkej časti zbytočné. V štúdii, v ktorej sa 70 dní vykonával pôst každý druhý deň, znížil telesnú váhu o 6% ale objem tuku poklesol o 11% a svalová a kostná hmota ostala zachovaná. Takže skôr než by sa mali svaly spaľovať, naše telo nimi začne šetriť. Na rozdiel od tuku, svaly sú funkčné tkanivá, ktoré majú mnoho využití. Preto sú pre naše prežitie veľmi cenné.

Spaľovať svaly na energiu je podobné ako skladovať drevo na kúrenie a potom, hneď ako sa ochladí, narúbať pohovku a spáliť radšej tú. V skutočnosti je pôst jedným z najsilnejších podnetov pre vylučovanie rastového hormónu, ktorého zvýšená hladina pomáha telu udržať si svalovú a kostnú hmotu. Netreba však zabúdať na to najpodstatnejšie. Nárast alebo strata svalov je primárne ovplyvňovaná cvičením. Takže ak sa bojíš že prídeš o svaly, tak jednoducho cvič viac :)

Nedostatok cvičenia zas vedie k svalovej atrofii. Pretože zas logicky, na čo by telo držalo svaly, ktoré nepoužíva. Dôležité ale je uvedomiť si, že krátkodobý pôst s tým nemá nič spoločné.

ZDROJ: Literatúra: Kompletný sprievodca pôstom, Jason Fung a Jimmi Moore

 

Close