Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Vyvraciame mýty o pôste 1/5 – Pôst spomaľuje metabolizmus

| Autor: Tomáš Kučka | Kategórie: Pôsty, VŠETKY ČLÁNKY

Napriek tomu, že sa pôst praktikuje od nepamäti, väčšina z nás dnes žije v predstave, že je nebezpečný. Mýty o pôste počúvame tak často, až ich považujeme za absolútne nevyvrátiteľné.

Medzi tie bežne tradované patria nasledujúce:

  • Pôst spomaľuje metabolizmus
  • Počas pôstu spaľujeme svalovú hmotu
  • Pôst znižuje glukózu v krvi na nebezpečnú úroveň
  • Pôst skončí prejedaním
  • Pôst pripravuje telo o živiny

 

Aj, keď boli tieto mýty už dávno vyvrátené, stále v spoločnosti kolujú. Väčšina ľudí si myslí, že pôst je škodlivý. Pritom opak je pravdou. Pôst ma na naše zdravie veľké množstvo pozitívnych dopadov.

 

„V tomto článku sa pozrieme na mýtus číslo 1 - Pôst spomaľuje metabolizmus.“

Väčšina kalórii, ktoré denne spálime ide na bazálny metabolizmus aby naše telo mohlo normálne fungovať. Energia ide na náš tráviaci systém, mozog, pľúca, srdce a všetko ostatné. Teda na základné telesné funkcie. Pravdou je že hodnota spálených kalórií bazálneho metabolizmu sa naozaj môže meniť až o 40%. Závisí to od množstva premenných.

Napríklad veku. Čím sme starší tým viac nám klesá hodnota bazálneho metabolizmu a aj preto sa často žartuje že po 50-tke vypiješ pol litra vody a priberieš kilo na váhe.

Druhým zaujímavým faktorom je dlhodobé zníženie prijatých kalórií. Tu bolo dokázané že pri konštantnom obmedzení prijatých kalórií sa hodnota bazálneho metabolizmu radikálne zníži. V štúdiách z východzími hodnotami kalorického príjmu okolo 2500kcal znamenalo dlhodobejšie obmedzenie príjmu prijatých kalórií na 1500 pokles bazálneho metabolizmu o 25 až 30%. Naopak v štúdii, ktorá sa zaoberala prejedaním, teda zvýšením kalorického príjmu, kde testovaní mali jesť viac ako obvykle sa zistilo, že hodnota bazálneho metabolizmu sa zvýšila.

Presne toto je dôvod prečo diéty s trvalým obmedzením kalórií fungujú len z časti. Teda na začiatku. Problém však nastáva po ukončení diéty, kedy ľudia začnú jesť ako predtým. Vďaka spomalenému bazálnemu metabolizmu ale začnú okamžite priberať a máme tu tak veľmi známi JOJO EFEKT.

Deje sa to preto, že naše telo je vďaka evolúcii dostatočne inteligentné na to aby vedelo, že nemôže fungovať na dlh navždy. Raz by sa zásoby tuku minuli a telo by skolabovalo. Preto veľmi obozretne podnikne potrebné kroky skôr ako nastane problém. Zníži hodnotu bazálneho metabolizmu a prispôsobí sa hodnote prijímaných kalórií. Tým ovplyvní aj náš výkon, produktivitu, hladinu energie a iné. Zapne šetriaci režim. Fascinujúce nie?

 

 

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že pôst má rovnaký efekt ale ešte s horšími dopadmi na metabolizmus ako zníženie kalorického príjmu. To sa našťastie nedeje. Keby krátkodobý pôst spomaľoval náš metabolizmus, ľudstvo ako druh by pravdepodobne neprežilo. História nám jasne vraví ako sa striedali obdobia hojnosti a hladu. Behom zimných mesiacov v paleolite nemali ľudia nič k jedlu po mnoho dní. Po prvej takejto skúsenosti by Vás pokles metabolizmu výrazne oslabil. Po viacnásobnom hladovaní by sme boli taký slabí, že by sme už nedokázali loviť ani zbierať jedlo a tým by sme ešte viac zoslabli. To je začarovaný kruh, ktorý by ľudský druh neprežil.

Naše telo v reakcii na krátkodobý pôst nevypne. V skutočnosti sa metabolizmus počas pôstu nespomalí ale naštartuje. A to dáva z hľadiska prežitia zmysel. Keď nejeme, telo využíva uloženú energiu ako palivo aby sme mohli nájsť viac jedla. Z hľadiska evolúcie ľudia nepotrebujú k prežitiu 3 jedlá denne, každý deň. Keď príjem potravy klesne na 0, teda počas pôstu, naše telo samozrejme nemôže znížiť aj náš bazálny metabolizmus na 0. Musíme nejaké kalórie spaľovať, aby sme ostali nažive. Telo vďaka hormónom prepne medzi zdrojmi energie z jedla na telesný tuk. Koniec koncov presne pre to máme v tele tuk, ktorý slúži ako zdroj energie, keď nie je k dispozícii žiadne jedlo. Nie je len na okrasu. Tým, že si dáme náš vlastný tuk výrazne zvýšime dostupnosť jedla a to je doprevádzané aj zvýšeným výdajom energie.

Štúdie tento jav jasne dokazujú. Podľa jednej z nich neviedlo držanie pôstu každý druhý deň po dobu 22 dní k merateľnému poklesu hodnoty bazálneho metabolického výdaja. Žiadne zníženie metabolizmu sa nekonalo. Oxidácia tuku, jeho spaľovanie, sa zvýšila o 58%. Z 64 gramov denne na 101 gram za deň. Oxidácia sacharidov poklesla o 54%, Zo 175 gramov denne na 81 gramov denne. To znamená, že telo prešlo zo spaľovania glukózy na spaľovanie tuku a celková energia sa neznížila.

V inej štúdii zaradenie 4 dňového pôstu zvýšilo hodnotu bazálneho metabolizmu v priemere o 12% Hladina norepinefrínu známeho aj ak noradrenalin, ktorý organizmus pripravuje na zvýšenú aktivitu vzrástla o 117% a vďaka tomu si telo udržalo stabilnú hladinu energie. Množstvo mastných kyselín v krvi za zvýšilo o 370% ako telo preplo zo spaľovania jedla na spaľovanie uloženého tuku. Náš organizmus je prispôsobený k tomu aby počas pôstu fungoval dobre.

 

Čiže vážení a milí .... nie, krátkodobý pôst v žiadnom prípade nespomaľuje bazálny metabolizmus

 

 

ZDROJ: Literatúra: Kompletný sprievodca pôstom, Jason Fung a Jimmi Moore

Close