Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Nepríjemnosti počas pôstu / Čo Ťa môže postretnúť na začiatkoch s pôstami

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Pôsty, VŠETKY ČLÁNKY

Ahoj, ja som Tomi a ty sa práve čítaš už 4 článok v mojej sérii článkov o pôstoch. Dnes popíšem nepríjemnosti, ktoré ťa môžu postretnúť na tvojich začiatkoch s pôstami. Pre tých čo si radšej pozrú video ako prečítajú článok mám dobrú správu. K tejto téme je aj video na našom youtube.

V tomto článku len stručne zhrniem čo všetko môžeš očakávať ale zároveň sa toho netreba obávať.

 

Je veľmi dôležité spomenúť, že adaptácia na pôsty môže každému telu trvať inak dlho a môže mať iné sprievodné znaky. Ja mám už relatívne veľa skúseností s pôstom a napriek tomu, keď som mal teraz dlhšiu pauzu s pôstovaním, nábeh na pôsty 2x týždenne so sebou priniesol pár nepríjemností. A Ak máš 40 a nikdy si nemal pôst, tak je pochopiteľné, že sa s tým telo musí so začiatku nejak vysporiadať.

 

Nízky tlak - môžeš pociťovať všeobecne alebo len pri náhlych zdvihnutiach zo zeme alebo stoličky. Myslím také to jemné zatočenie hlavy. Čím dlhšie mávam pôsty, tím je to lepšie. Teraz sa mi to stane skôr výnimočne. Dokonca sa mi to nestáva ani vo fitku pri váhach.

ZASTAVENIE TRÁVENIA - to znamená, že s posledným jedlom sa zastaví aj trávenie a ty počas pôstu nepôjdeš na veľkú. To môže zapríčiniť bolesti brucha, plynatosť a všeobecne zlý pocit.

Tu si myslím že je na mieste pohyb. nemusia to byť ťažké tréningy. Ale pohyb pomáha aj peristaltike čriev a podnecuje ich k aktivite. Stačia aj prechádzky.

ZÁPACH Z ÚST ALEBO Z POTU - tým že telo má priestor na lepšiu a kvalitňejšiu detoxikáciu tela, tak sa veľmi jednoducho môže stať, že sa začne zbavovať toxínov oveľa aktívnejšie a aj tých, ktoré malo uložené niekde na dobu neurčitú, preto, že doteraz na to nebol priestor. Môže to byť nepríjemné aj pre ľudí naokolo ale pre naše zdravie je to obrovský krok vpred.

AKNÉ - tak isto to súvisí zo zvýšenou detoxikačnou aktivitou. Môže toho byť aj fakt veľa .... ale keď sa telo prečistí bude dobre.

SLABOSŤ - to je spojené s nízkou hladinou cukru, resp glykogénu. Ak máš metabolizmus rozhasený tým, že si celý život jedol každý jeden deň, tak aj pri 1 dňovom pôste sa ti môže stať, že budeš mať nízky cukor. Je to jednoducho preto, že telo je zvyknuté, že ho zacukríš každých pár hodín nejakým jedlom. To samozrejme nieje dobre. Oveľa zdravšie je mať flexibilný metabolizmus. Tak ako aj svaly, tak aj mezabolizmus je potrebné vytrénovať. Takže bude trvať pár týždňov kým sa s tým telo naučí pracovať a vyloví informácie zo svojho genofondu, že ako má vlastne získavať energiu z tukov. Ale skôr či neskôr to bude zvládať s takým prehľadom, že o tom ani nebudeš vedieť.

NERVOZITA - tu vlastne pokračujeme v predošlom bode. Okrem cukrov tu však zohráva silnú rolu aj náš návyk na jedlo a pocit hladu s ktorým zatiaľ nevieme pracovať. Keď vyriešime tieto veci, tak to bude mať opačný efekt. Teraz, keď som toto všetko zvládol, nikdy niesom taký vyčilovaný ako počas pôstu.

POCIT CHLADU - keď mám pôst je mi vždy chladnejšie. Telo sa sústredí na iné procesy v tele a generovanie tepla ide do úzadia. Toto je samozrejme väčší problém v zime ako v lete. Celkom dobrým riešením je hýbať sa. Nie len mať tréning ale aj počas dňa keď mi je zima, tak si zadrepujem, zaklikujem a zazhybujem. Prácou svaly zahreješ a či telo chce alebo nie tak sa zahreje tiež.

 

DETOX - niektorí ľudia sú doslova alergický na toto slovo. Nič to však nemení na tom, že ÁNO, telo sa snaží zbavovať prijatých škodlivín alebo škodlivín vzniknutých pri štandardných metabolických procesoch neustále. Keď ho však zahlcujeme jedlom a nedáme mu šancu zaúradovať naplno, tak sa to u väčšiny ľudí nedeje tak ako má.

Potom začneš pôstovať a prvé pôsty veľmi pravdepodobne zažiješ mega silné detoxikačné stavy, pretože telo konečne presunie pozornosť z neustáleho trávenia na očistu tela.

Tu je to veľmi obšírne ale ja mám napríklad skúsenosť z hnačkou a všemožnými zlými pocitmi ako pri chorobe.

Dôležité je nezlaknúť sa toho a vydržať. Časom, keď sa telo dostatočne prečistí, už to viac nebude také silné. Ja som sa postupne dostal do štádia, že počas pôstov to už necítim a fungujem úplne normálne, vrátane tréningu."

 

Ak máš ty ešte nejaké vlastné nepríjemnosti, ktoré sa spájajú s pôstom tak mi ich určite napíš do komentu. Pod video na youtube.

Toľko v skratke. Každý sme iní, každý sme unikátny. Ale za mňa je človek na pôsty extrémne prispôsobený a každý zdravý jedinec ich v pohode zvládne a vyťaží z nich maximum.

Buďte šťastní a ľúbte sa kamoši, DOVI DOPO"

Close