Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Ako vyzerajú moje pôsty / Inšpiruj sa ako vyzerajú pôsty aktívneho športovca

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Pôsty, VŠETKY ČLÁNKY

Ahojte, ja som Tomi a dnes pokračujeme minisérii člankov o pôstoch. Tento článok bude zameraný na to ako presne vyzerajú moje pôsty. Pre tých čo si radšej pozrú video ako prečítajú článok mám dobrú správu. K tejto téme je aj video na našom youtube.

Na úvod musím povedať, že to ako to mám nastavené ja ti nemusí 100% vyhovovať. Okrem toho, že každé telo je iné, zasahuje do toho aj mega veľa iných premenných. Napríklad zamestnanie, rodina, stres, hobby, šport, aktuálny metabolizmus, spánkový režim, strava, alkohol a iné... Preto ber tento článok ako inšpiráciu a nie ako štandard. Nájdi si svoj režim. Taký čo ti bude najviac vyhovovať. Skúšaj, testuj, hraj sa s tým."

Môj pôst začína, resp. ja ho počítam od posledného jedla ktoré mám.

Pôst mám 2 dni v týždni. Pondelok a štvrtok. Keď mám chuť a telo si to vypýta tak ho predlžujem. Robím to tak že napr. v nedeľu sa naposledy najem niekedy poobede. Napr o jednej, tretej alebo piatej poobede a následne v utorok sa nemusím najesť hneď ráno po tréningu ale môžem ťahať do deviatej, jedenástej. Hrám sa stým. Jediné čo držím je, že celý pondelok nepoľavím.

„Počas času, kedy som v pôste pijem vodu, robím si veľa sypaných čajov a pijem kávu. Doobedu stihnem aj 2 mastné kávy.“

Mastná káva pre mňa znamená, že si do kávy dám kokosový olej - cca 1 kopcovitú čajovú lyžičku stuhnutého kokosáku a jednu kopcovitú čajovú lyžičku raw kakaa. Celé to zmixujem.

Tuky ktoré takto prijmem sú super na také placebo zasýtenie a zároveň ma vôbec nevytrhnú z pôstu a fyziologických procesov, ktoré v tele prebiehajú. Je to preto že kvôli malému obsahu kalórií a žiadnemu cukru sa moja hladina inzulínu nezmení.

Samozrejme sú aj silný odporcovia čajov, kávy a o kokosáku ani nehovorím. Teda počas pôstu.

Ja som to skúšal aj s aj bez aj tak aj hentak a vyšlo mi najlepšie robiť to takto. Moje zistenie podporuje aj kniha SPRIEVODCA pôstom, kde je aj tento proces popísaný a zdokumentovaný. A teda, že takéto pôstenie má rovnaké benefity ako pôst na čistej vode ale je oveľa jednoduchšie zvládnuteľný mentálne.

 

Pôsty mám nastavené na dni, kedy z nich podľa môjho tréningového plánu vyťažím maximum.

V pondelok ráno mám workout vo fitku a potom len ľahký regeneračný klus. Zistil som, že silový tréning nie je tak náročný pre moje telo ako sú aeróbne alebo anaeróbne cvičenia. Nevybúcham sa tak z glykogénu napriek tomu, že necvičím ľahko a moje silové tréningy sú naozaj silové. Po silovom tréningu v pohode vydržím pôst do večera.

 

V utorok mám beh v aeróbnom pásme. teda zľahka v zóne 2. Tu by som rád povedal, že telo do svalov doplní počas spánku dostatok glykogénu na takýto typ tréningu. Napriek tomu, že som celý pondelok nejedol a v pondelok ráno som mal tréning. Dokonca to berem ako výhodu a telo učím stále efektívnejšiemu tukovému metabolizmu, kedy subjektívne naozaj cítim, že som stále menej závislý na cukroch. V utorok som ale nezaradil jedlo kvôli tomuto tréningu ale kvôli tomu nasledujúcemu. Tomu čo ma čaká v stredu.

V stredu mám 1 z dvoch najťažších tréningov v týždni. Intervaly, úseky, laktát párty. Tu teda potrebujem mať svaly naplnené glykogénom na 100%. To mi zabezpečí to že v utorok normálne celý deň jem.

Vo štvrtok mám znova ľahký aeróbny beh, teda zóna 2 a zároveň ďalší deň pôstu.

V piatok ráno ma o5 čaká silový tréning a ľahučký regeneračný klus v zóne 1. Tu je zaujímavé pozorovať že po 36 a viac hodinách pôstu som na silový tréning oveľa lepšie pripravený ako napríklad v pondelok. Je to preto, že hladiny testosterónu a rastového hormónu dosahujú svoje maximum. Vtedy je presne ten čas, kedy sa so železom vo fitku cítim silný ako bujak a mega si to užívam. V piatok už zas jem skoro celý deň z toho istého dôvodu prečo aj v utorok.

V sobotu ma totižto čaká druhý ťažký tréning v týždni vo vysokých tepových zónach - úseky, intervaly alebo tempá.

V Nedeľu mám beh alebo indiánsky beh v aeróbnom pásme. Poobede, podvečer si dávam posledné jedlo.

 

Správne načasovanie pôstov ma extrémne posúva vpred v zdraví, regenerácii, úprave metabolizmu ale aj v tréningoch. Naopak zle naplánované pôsty by ma určite mohli pekne vytrápiť. Ale len testovaním a hraním sa s pôstami a tréningami som si to vyšperkoval do bodu, kedy som aktuálne naozaj spokojný s tým ako mi to funguje.

To bolo na dnes všetko kamoši. Ľúbte sa, športujte a ak sa Vám chce pôstite sa. DOVI DOPO

Close