Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Mojich top 10 prečo si dávam pôsty

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Pôsty, VŠETKY ČLÁNKY

Dozvedel som sa, vyskúšal som, zistil som čo a ako aby si mal aj iný pohľad ako od odborníka z knižky. Btw tento článok je o pôstoch na vode, čajoch a káve s minimom prijatých kalórií. Dnes by som chcel vypichnúť 10 bodov, kvôli ktorým si dávam pôst ja.

Pre tých čo si radšej pozerajú videá ako čítajú články, máme aj video z nášho youtube kanála.

CHUDNEM TUK

Toto je relatívne jasné. Veď keď za deň spálim XY kalórií a v jedle prijmem 0 tak si telo pochopiteľne vezme z tukových zásob. Tu by som povedal, že je už dávno dokázané že pri pôste telo neprichádza o zdravé a funkčné svaly. Z evolučného hľadiska to samozrejme tiež dáva najväčší zmysel. Svaly idú preč len pri extrémoch. Telo ich použije ako zdroj až ako úplne poslednú substanciu, keď už nemá na výber. Ja som za posledné mesiace počas dodržiavania 84h pôstu týždenne, čo je presne polovica celého týždňa, schudol 8kg tuku a pribral 2kg svalov. So silou som šiel extrémne hore. Keď svaly stimulujem, nielenže o ne neprídem ale dokonca dokážu rásť.

HORMÓNY

Ako sa píše v knihe "Sprievodca pôstom", ktorú som už spomínal a ešte budem spomínať , nič ti neuprace hormóny tak dobre ako pôst. Ja to na sebe mega cítim. Okrem toho očividného a teda testosterónu vnímam aj rastový hormón a doslova počas pôstu, resp deň po pôste kým sa najem cítim oveľa intenzívnejšie regeneračné procesy namáhaných svalov. A do tohto všetkého čo je už samo o sebe super som oveľa šťastnejší a spokojnejší bez veľkých výkyvov nálady.

PROGRAMOVANIE HLAVY

Držať pôst je svojim spôsobom pre telo stres. Ja to berem ako pozitívny stres. Rovnako ako tréningovú jednotku vo fitku alebo na ovále. Naučil som sa to zvládať nastevním hlavy a odôvodnením/zmyslom toho prečo pôst mám. To znamená, že počas pôstu netrpím. Nesnažím sa budovať morál a sebazaprenie na tom, že zvládam diskomfort hladu. Naopak, nastavil som si to tak, že si tie pôsty užívam. teším sa z toho, že mám pôst. Teším sa z pocitov, ktoré mám. A toto je vec, ktorú som síce spoznal vďaka pôstom ale využiť sa dá doslova v každej sfére v živote. Hlava je mocná zbraň.

MILUJEM JEDLO

Keď som mal obdobie, že som jedol 7 dní v týždni, jedlo už nebolo tak výnimočné. Skôr začínalo byť všedné. Stále častejšie som sa len najedol bez toho aby som si to jedlo fakt užil. Odkedy zas pôstujem som na jedlo oveľa senzitívnejší. Dokážem si ho extrémne vychutnať. Aj úplne jednoduché jedlá a potraviny sú gastronomické pochúťky. Toto berem ako obrovký benefit.

UVOĽNENIE Z NAŠPANOVANIA

Tu som to začal cítiť najprv po fyzickej stránke, kedy som počas cvičení fyzio a jógových cvikov počas pôstu bol oveľa flexibilnejší a uvoľnenejší. Rozdiel bol fakt veľký. Subjektívne by som povedal že aj o tretinu. Jednoducho hneď na začiatku cvičenia som sa dokázal dostať do polôh, do ktorých som sa predtým dostal až ku koncu cvičenia, keď som telo poriadne roztiahol. Takzvané našpanovanie mentálnej stránky je zrejme dôsledkom stresu. Pri pôste zo mňa stres vo veľkej miere opadá. Samovoľne sa začínam zaujímať primárne sám o seba a všetky stresory, vrátane tých pracovných idú do úzadia.

DEŇ PO PÔSTE

Deň po pôste sa cítim silný, prázdny, oddýchnutý a šťastný. To je asi súhrn pocitov, ktoré mám vždy ráno po dni pôstu. Ten pocit toho, že som fyzicky silný ako bujak bude mať pravdepodobne najviac spoločné s uprataním a vyboostovaním tých správnych hormónov. Pocit "prázdna" mám najradšej. Je to pocit, kedy cítim, že tráviaca sústava je prečistená a pripravená k ďalšej akcii. Keď som jedol nonstop tento pocit som nikdy nemal. A bola to škoda, pretože je to jeden z mojich najobľúbenejších pocitov.

 

ATLETICKÁ POSTAVA

Pôsty mi pomáhajú udržať atletickú postavu, ktorá mi uľahčuje všetky tipy tréningov, ktorým sa venujem. Aktívne športujem. Každý deň v týždni mám nejakú aktivitu. Stravu mám poriešenú dobre. Napriek tomu si moje telo držalo podľa mňa až zbytočné tukové zásoby. Pôstami som sa postupne zbavil nadbytočných tukových zásob. Okrem toho, že sa cítim lepšie, aj sa mi lepšie behá a cvičí. Som oveľa atletickejší. A to nehovorím o pohľade do zrkadla. Ja sa na svoje telo pozerám s obdivom a mám ho mega rád. To je za mňa jeden zo základných stavebných kameňov celkovej pohody. To čo vidím v zrkadle ja, je zdravé, silné a odolné telo. A to prospieva mojej všeobecnej pohode každý jeden deň. Aj keď som bol v minulosti silnejší, svalnatejší a možno by niekto povedal, že som vtedy vyzeral lepšie, nikdy som to nevnímal tak ako teraz. Nikdy som sa necítil taký zdravý ako teraz.

DOBRE VYKONANÁ PRÁCA

Keďže mam relatívne do podrobna naštudované fyziologické procesy počas pôstu a viem aké neuveriteľné zdravé to je, tak ďalší bod je pocit z dobre vykonanej práce v kategórii starostlivosti o vlastné telo. Jednoducho som spokojný po každom zvládnutom pôste. Je to jedno z tých menších víťazstiev, ktoré udržujú moju pohodu a pozitívne mentálne nastavenie

ZDRAVOTNÉ BENEFITY

Samozrejme zdravotné benefity, toho je hŕba na internete aj v knihách .... takže sa tomu nechcem venovať tu. Berem ako samozrejmosť, že pôst je najsilnejšia liečivá sila, ktorou sme obdarovaní.

REGENERÁCIA

Tú som už spomenul ale zaslúži si aj samostatný bod. Pri dobre nastavenom pôste voči tréningu, dokážem extrémne dobre využiť zrýchlenie regenerácie po náročných tréningoch. Samozrejme je to len môj subjektívny pocit. Ale odkedy pôstim, začal som reálne vnímať kedy a akú časť tela telo regeneruje. Väčšie prekrvenie, vyššia teplota na danej partii a pocit, ktorý sa nedá opísať. Ale jednoducho vieš, že telo aktívne renovuje tkanivá poškodené tréningom. Počas období bez pôstov som to necítil preto že to telo nikdy nerobilo až tak intenzívne ako to robí počas pôstu. Pôsty teda majú pevné miesto v mojom tréningovom pláne. Pretože regenerácia je mega dôležitá.

Väčšinu informácií, ktoré tu spomínam nájdeš aj vedecky podložené v audioknihe "sprievodca pôstom". Nielen ak ti záleží na faktoch ale aj ak máš chuť dozvedieť sa viac podrobností.

 

To bolo na dnes v skratke všetko. Dúfam, že si tu našiel, našla aspoň trochu inšpirácie k lepšej verzii samého/samej seba. Samozrejme ak máš nejaké otázky napíš mi pod video na youtube.

Close