Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Čo je podľa mňa pôst

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Pôsty, VŠETKY ČLÁNKY

Ahojte, ja som Tomi a v tejto sérii článkov Vás budem sprevádzať mojimi znalosťami, postrehmi a hlavne hojnými skúsenosťami na tému pôst.

Aktívne robím rôzne tipy pôstov už od roku 2015. Pôst vnímam tak, že je veľmi „ohýbateľný“ a vo veľa veciach si ho vieme prispôsobiť. Presne tomu sa budem venovať v tomto článku a prezradím Ti aké tipy pôstov vyhovujú mne.

Všeobecná definícia pôstu je nasledovná: Pôst je dobrovoľné úplné alebo čiastočné odrieknutie jedla alebo iných pôžitkov.

To teda znamená, že pôst nemá konkrétnu podobu, ktorá by bola akýsi štandard a presne tak sa na to treba pozerať.

Pre tých čo ma nepoznajú, moje skúsenosti s rôznymi tipmi pôstov sú relatívne bohaté. Svoj úplne prvý pôst som mal v lete 2015. Vtedy som sa zo dňa na deň rozhodol, že si dám 21 dňový pôst na čerstvých ovocných a zeleninových šťavách. Vôbec som nevedel čo od toho čakať pretože som nikdy nemal deň bez jedla. Vďaka šťavám to však bolo naozaj jednoduché a mal som kopec energie. Normálne som pokračoval v mojom živote .... ďalej som sa hýbal, turistikoval, workoutoval. Sem tam som mal nejaké výkyvy hladiny cukru ale nič strašné.

Potom som sa snažil mávať 1-2 dni na šťavách počas týždňa. Chcel som si to jednoducho zachovať vo svojom režime. Občas som do toho dal aj dlhší pôst na šťavách. 7 alebo 14 dní.

Bolo to super obdobie - šťavy som si mega užíval. Na našom youtube dokonca nájdeš aj video, kedy sme mali pôst 5 dní.

Postupne sa však pôsty z môjho života vytrácali. Stále som ich síce mával, ale už len sporadicky. A vždy na šťavách.

Minulý rok som si kúpil audioknihu "Sprievdoca pôstom", ktorá ma znova nakopla na pôsty. Tentokrát však už nie na šťavách ale na vode, káve a čaji.

V knihe je veľmi veľa faktov o tom čo sa v tele deje počas pôstu, keď prijímaš len minimum kalórií a nedráždiš inzulín šťavami. Takýto pôst je pre telo oveľa prospešnejší. To však vôbec neznamená, že pôst na šťavách by bol zlý, neefektívny alebo by si ho nemal robiť.

 

Začiatkom minulého roka som teda začal intenzívne pôstiť. 2x do týždňa. Potom som ale začal viac a viac trénovať a pôsty som vynechával až som ich zas mal len sporadicky. Bál som sa, že keď budem mať v takom tréningu ešte aj pôsty tak to telo nebude zvládať.

Ako asi viete z posledného videa, kde popisujem ako som sa dostal zo zranenia nohy, pôsty som opäť aktívne zaradil do mojej životosprávy aby som urýchlil hojenie zranenia.

Aktuálne som už v plnom tréningovom zaťažení čo pre mňa vlastne znamená 7 bežeckých tréningov a 2 silové tréningy týždenne.

Pôsty mávam a chcem mávať stále 2x do týždňa. Mám tomu prispôsobené aj tréningové jednotky a funguje to skvele. O tom budem však písať v ďalšom článku - kde popíšem ako mávam pôsty ja.

 

A ak si sa dostal až sem tak si sa dočkal/a a konečne poviem čo je teda pôst podľa môjho vnímania.

Doteraz som len veľmi v skratke zhrnul moje skúsenosti s pôstom ale na základe všetkého čo viem a čo som si vyskúšal to aktuálne berem nasledovne.

Pôst je pre mňa deň kedy nič nejem a pijem len vodu, kávu, čaje a mastnú kávu.

Pôst pre mňa ale môže byť aj deň, kedy celý deň nič nejem, len pijem vodu, kávu, čaje a čerstvé ovocné a zeleninové šťavy.

A do tretice, za pôst považujem aj deň, kedy pijem všetko spomínané ale počas dňa jem aj nízkokalorické ovocie s minimom cukrov ako je napríklad melón.

O tom mám tiež mimochodom video, ktoré nájdeš samozrejme na našom youtube.

Toľko na úvodný článok tejto série. Ak Ťa to zaujalo a našiel si pre teba nové a zaujímavé informácie, tak určite pokračuj v čítaní ďalších článkov a pôstoch. Bude ešte veľa zaujímavých informácii, ktoré inde nenájdeš. Ide prevažne o moje vlastné skúsenosti.

 

Close