Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Ako sa čo najrýchlejšie zbaviť soplíka

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Inšpirácia, VŠETKY ČLÁNKY

Tento článok sa zaoberá len lokálnou infekciou dutín. Nie kompletne napadnutým telom(napr chrípka). Aj keď mnoho z mojich rád vieš veľmi efektívne využiť aj pri celotelovej chorobe ako je napríklad chrípka alebo covid. Zhrniem všetko čo som sa dozvedel na internete a reálne mi fungovalo, keď som mal sám vírusovú infekciu dutín. Preto prosím ber tento článok ako inšpiráciu k tomu, čo všetko môžeš podniknúť pri infekcii dutín aby si si čo najviac pomohol.


Či ide len o lokálnu infekciu zistíš tak, že nemáš horúčky, niesi unavený, nebolí Ťa celé telo – kĺby šľachy a pod ... a najdôveryhodnejšou premennou je test CRP (test z krvi na zápaly v tele). Ten by ti mal spraviť každý obvodný lekár na počkanie.

 

„Najdôležitejšie je mať stále priechodné dutiny, nesmú byť spuchnuté a ty dýchať ústami.“

Udržiavaním neustále priechodných dutín si dokážeme naozaj veľmi efektívne skrátiť dobu infekcie. Prirodzený proces dýchania nosom umožňuje vzduchu prechádzať cez dutiny, čo môže pomôcť udržiavať čistotu nosa a zároveň ho prirodzene „presúšať“. Tým vytvárame zlé podmienky pre tvorenie vírusov a teda pomáhame imunite tak, že musí bojovať s menším počtom vírusov v našich dutinách. Keď sú nosové dutiny upchaté, môžeme sa často dostať do situácie, keď musíme dýchať ústami. Dýchanie ústami môže byť v krátkodobom horizonte užitočné, ale dlhodobo to môže viesť k suchosti a podráždeniu v hrdle. Okrem toho môže dýchanie ústami výrazne zhoršiť infekciu dýchacích ciest. Pretože upchaté dutiny, bez prietoku vzduchu sú ideálnym prostredím pre rýchle a efektívne šírenie vírusov.

Stále smŕkať hlieny von – odporúčam nepoužívať toaleťák alebo papierové vreckovky ale detské vlhčené obrúsky:

Hlieny v nosových dutinách môžu byť obťažujúce a môžu spôsobiť rôzne problémy, ako je upchatý nos alebo bolesti hlavy. Pravidelné vyfukovanie nosa môže pomôcť udržať dutiny čisté a zabezpečiť ich správne fungovanie. Ak však používame toaletný papier alebo papierové vreckovky, môže to viesť k podráždeniu a sčervenaniu okolo nosa. Papier je totižto ako veľmi jemný šmirgel. A keď si 100x denne budeš šmirglovať nos tak hádaj čo sa stane ???? Detské vlhčené obrúsky sú jemnejšie na pokožku a môžu pomáhajú odstraňovať hlieny bez podráždenia.

Preplachovať si 4-6x denne nos slanou vodou:

Preplachovanie nosa slanou vodou je jednou z najlepších metód na zvlhčenie nosových dutín a odstránenie hlienov. Táto metóda je obzvlášť užitočná pri suchom alebo upchatom nose. Soľný roztok pôsobí ako čistiaci prostriedok, ktorý dokáže odstrániť hlieny a uľahčiť dýchanie. Táto technika tiež pomáha udržiavať vlhkosť v nosových dutinách, čo môže zlepšiť ich celkové fungovanie. Preplachovanie by sa malo v akútnych prípadoch vykonať 4-6 krát denne, aby sa dosiahol optimálny efekt. Preplachovanie by sa malo robiť jemne a opatrne, aby sa zabránilo poškodeniu nosovej sliznice.

 

Nahrievanie dutín elektrickým vankúšikom (15-20min, 2-3x denne):

Nahrievanie nosových dutín môže pomôcť uvoľniť upchaté dutiny a zmierniť príznaky infekcie. Teplo pomáha zmierniť zápal a zlepšuje cirkuláciu krvi v oblasti dutín, čo môže pomôcť zmierniť bolesti a upchatie. Elektrický vankúšik je skvelým nástrojom pre tieto účely, pretože poskytuje rovnomerné a kontrolovateľné teplo. Je dôležité sledovať teplotu vankúšika, aby sa zabránilo prílišnému nahrievaniu a potenciálnemu popáleniu.

 

Rozpohybovať sa na 20-30 minút – veľmi ľahko na konci zóny 1. Zároveň úplne vynechať ťažké tréningy:

Cvičenie je všeobecne považované za dobré pre naše zdravie. V prípade upchatých nosových dutín mierne cvičenie pomôže zlepšiť cirkuláciu krvi a uľahčiť dýchanie tým, že odpuchnú dutiny. Efekt takéhoto cvičenia mi zvyčajne trvá niekoľko hodín. Robím to vždy ráno a poobede. Mierne cvičenie, ako je chôdza, klus, eliptický alebo cyklistický trenažér, môže byť najlepšou voľbou, pretože nevyžaduje veľa energie a zároveň pomáha uvoľniť dutiny. Pri cvičení je dôležité sledovať svoju fyzickú kondíciu a neprekračovať svoje limity. Ťažké tréningy by mali byť počas tohto obdobia úplne vylúčené, pretože môžu zhoršiť príznaky a spomaliť prácu imunitného systému.

 

Je potrebné vyhýbať sa suchému a chladnému vzduchu, či už na pracovisku alebo doma:

Suchý vzduch môže zhoršiť príznaky infekcie a spôsobiť ďalší zápal, pretože neprirodzene vysušuje už aj tak namáhanú sliznicu. Preto je veľmi dôležité udržiavať vlhký vzduch na pracovisku aj doma. To môže zahŕňať použitie zvlhčovača vzduchu, difuzéra, sprchovanie alebo kúpanie vo vani s otvorenými dverami kúpeľne, aby sa zvýšila vlhkosť v okolitom vzduchu, alebo aj pitie veľa vody na zvlhčenie slizníc zvnútra. Difuzér je taktiež skvelý spôsob ako vďaka esenciálnym olejom uvoľňovať dutiny a bojovať proti vírusom v miestnosti.

Cmúľanie a rozžutie strúčika cesnaku:

Cesnak je potravina, ktorá má mnoho zdravotných výhod, vďaka čomu sa stala základnou súčasťou mnohých kuchýň po celom svete. Okrem toho, že je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov, cesnak je tiež známy svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, čo môže pomôcť zmierniť príznaky infekcie a pomôcť pri odstraňovaní hlienov. Cmúľanie alebo žutie strúčika cesnaku môže teda byť efektívnou prirodzenou metódou na zmiernenie príznakov infekcie. Cesnak obsahuje aj silný antioxidant alicín, ktorý je známy svojimi antivírusovými vlastnosťami a môže pomôcť zmierniť príznaky vírusových infekcií. Napokon, cmúľanie cesnaku môže tiež pomôcť zlepšiť priechodnosť nosa tým, že stimuluje produkciu hlienov a uľahčuje ich odstraňovanie.

Cibuľové vývary, čisté alebo s ovsenými vločkami:

Cibuľa je ďalšia potravina, ktorá je známa svojimi silnými zdravotnými výhodami. Má silné protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky infekcie a podporiť celkové zdravie. Cibuľové vývary, či už čisté alebo s ovsenými vločkami, sú vynikajúcou možnosťou, ako zahrnúť cibuľu do svojej stravy. Ovsené vločky pridávajú do vývaru ešte viac výživy, vlákniny a komplexných sacharidov, čo môže prispieť k zlepšeniu celkového zdravia. Ďalšou výhodou konzumácie cibuľových vývarov je, že teplý vývar môže pomôcť uľahčiť dýchanie tým, že uvoľňuje hlieny a zlepšuje priechodnosť nosa.

Pôsty:

Pôsty sú tradičná forma liečby, ktorá sa používa na liečenie rôznych chorôb a zdravotných stavov, vrátane infekcie dutín. Napokon, pôsty sú len jednou z mnohých možných foriem liečby infekcie a mali by byť použité ako súčasť celkového plánu liečby. Ak je však pre teba pôst ako taký problém tak telu pomôže aj takzvaný kalorický deficit. Jednoducho ješ podstatne menej ako zvyčajne ale stále prijímaš kalórie. O tom, že nezdravé jedlo a sladkosti by si mal fakt vynechať snáď písať nemusím.

Využívať pomôcky na zlepšenie dýchania, ako sú nosové spreje alebo kvapky:

Nosové spreje alebo kvapky môžu byť veľmi účinné pri zmiernení príznakov upchatých nosových dutín. Tieto produkty fungujú tak, že zvlhčujú nosovú sliznicu, pomáhajú odstraňovať hlieny a zabezpečia odpuchnutie slizníc. Vďaka tomu sa dutiny stávajú priechodné a to je presne to čo chceme. Kvapky a spreje by som však odporúčal ako úplne poslednú možnosť. Ako eso, ktoré použiješ, len keď ti nič z toho čo som spomínal vyššie už nefunguje dostatočne dobre. Je dôležité používať tieto produkty podľa pokynov a nespoliehať sa na ne ako na dlhodobé riešenie, pretože niektoré môžu spôsobiť vedľajšie účinky, ak sa používajú príliš dlho.

 

Konzultovať so zdravotníckym odborníkom alebo lekárom, ak symptómy pretrvávajú:

Aj keď mnohé z týchto stratégií môžu byť účinné pri zmiernení príznakov upchatých nosových dutín, je dôležité konzultovať so zdravotníckym odborníkom alebo lekárom, ak príznaky pretrvávajú alebo sa zhoršujú. Môže to byť príznakom vážnejšieho zdravotného problému, ktorý vyžaduje odbornú liečbu. Zdravotnícky odborník alebo lekár vám môže tiež poskytnúť ďalšie rady a odporúčania týkajúce sa starostlivosti o nosové dutiny a môže vám predpísať lieky alebo iné liečby, ktoré vám môžu pomôcť.

Close