Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Výhody elektrobajkov + tip na krásnu horskú trasu na Liptove

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Cyklistika, VŠETKY ČLÁNKY

Dnes rozoberiem výhody elektrobajkov z môjho pohľadu a vysvetlím, prečo by nemali byť také démonizované. V článku naviažem aj na video z nášho youtube, kde sme práve na elektrobicykloch prešli krásnymi zákutiami Liptova.

Trasa vedie nasledujúcimi bodmi:

Bešeňová – Ružomberok - Hrabovo – Vlkolínske lúky – Sedlo Vtáčnik – Nižné Šíprúnske sedlo – Malá Smrekovica – Smrekovica – Škutovky – Liptovská Osada – Liptovská Lúžna – Sedlo Prievalec – Železné – Partizánska Ľupča - Bešeňová

GPX celej trasy pre navigovanie do tvojich športových hodiniek alebo mobilu nájdeš tu – GPX SÚBOR

 

Tu si môžeš pozrieť celé video, na ktoré tento článok nadväzuje.

 

 

 

 

Ak nechceš pozerať video tak Ti v rýchlosti zhrniem trasu tu.

Celý okruh má 77,3km a 1800 výškových. Výhodou je opäť to, že sa vrátiš tam kde si začínal. Trasu hodnotím ako stredne náročnú až náročnú.

Začíname v Bešeňovej a po starej ceste postupne prechádzame Liptovskou Teplou, Turíkom, Liskovou a Likavkou až do Ružomberka. Prejdeme cez mesto a vstupujeme do Hrabova. Pokocháme sa vždy príjemným pohľadom na priehradu a točíme to smerom na takzvanú Medvediu cestu. Ide o náučný chodník z Hrabova až na . Je to cyklotrasa, ktorá vedie širokou zvážnicou a okraje lemujú náučné tabule o medveďoch. Stúpanie je väčšinu cesty veľmi príjemné. Až tesne pred lúkami sa pritvrdzuje. Na Vlkolínskych lúkach je minifarma Sidorovo na ktorej sa po 400 výškových občerstvíme a pokračujeme Suchým hrabovom už značným stúpaním až na Sedlo pod Vtáčnikom. Tu máme už niečo cez 20km a 700 výškových. Dostali sme sa na hrebeň Veľkej Fatry a teraz to bude ďalších 8km a niečo okolo 300 výškových whupkami. To znamená, stále hore, dole, hore, dole a tak dookola.

Prídeme na Smrekovicu, kde si na hotely Granit môžeš dať pivko, kofolu alebo kávičku. Po prestávke pokračujeme pár kilometrov smerom dole po asfaltke z ktorej sa odpájame na ďalšiu zvážnicu. Tá nás dovedie ponad hlavnú cestu z Ružomberka na Donovaly až na Škutovky a do Liptovskej Osady. Od teraz už budeme pokračovať iba po asfaltke. Po chvíli sme v Liptovskej Lúžnej, kde sa priamo na hlavnej ceste nachádza malý obchodík s potravinami. Dopĺňame tekutiny a vyberáme sa na tiahle stúpanie až na Sedlo Prievalec. Na sedle sme nastúpali naše posledné výškové metre. Máme za sebou zhruba 55km a 1800 výškových. Teraz nás čaká už len dlho dlhý zjazd celou Ľupčianskou dolinou, ktorá ma neuveriteľných 14 kilometrov. Tu by som poradil mať so sebou neprefúkavú bundu. Pretože aj v lete je tam vždy chladno a pofukuje. No a ísť 14km dole kopcom s minimom úsilia, keď ti je zima nemusí byť práve príjemné. Z doliny vychádzame do Partizánskej Ľupče, odkiaľ nás čakajú už len posledné 4km a sme späť pri aute.

 

 

 

ELEKTROBICYKLE – OPLATIA SA??

Elektrobicykle sa v poslednom období tešia výraznej obľube nielen medzi milovníkmi jazdy na dvoch kolesách ale aj ľuďmi, ktorí predtým z rôznych dôvodov vôbec nebicyklovali. Ale sú tieto inovatívne bajky skutočne hodné toľkého nadšenia? Aké výhody alebo nevýhody môžu ponúknuť svojim užívateľom? Čoraz častejšie sa stávajú bežnou súčasťou cestovania pre ľudí rôzneho veku a fyzických schopností. Takže, na čo by sa mali pripraviť tí, ktorí uvažujú o využití elektrobicykla?

 

Je zaujímavé sledovať, aké mnohé dôvody môžu ľudia mať na to, aby si zaobstarali elektrobicykel. Spomedzi mojich skúseností a názorov mojich priateľov, ktorí sú nadšencami týchto moderných bicyklov, môžem konštatovať, že elektrobicykel dokáže priniesť mnoho výhod pre takmer každú osobu. Zjednodušuje cestovanie na prácu, umožňuje Ti držať krok s fyzicky zdatnými cyklistami, ale aj napomáha pri zlepšovaní kondície po zranení. Elektrobicykel je pripravený posunúť hranice jazdy.

 

Elektrobicykel je vo svojej podstate klasický bicykel doplnený o elektrický motor a akumulátor. Elektrický pohon sa pripája len vtedy, keď aktívne pedáluješ. Systém elektrického pohonu dopĺňa silu potrebnú pri náročnejšom šliapaní. To však neznamená, že pohon by si mal zapínať len pri jazde do kopca. Práve naopak. Elektrobicykel Ti umožní pohodlne a bez veľkého úsilia dostať sa do práce aj v čase rannej špičky. Je však pravda, že najväčšiu výhodu pocítiš pri jazde v kopcovitom teréne. Miera asistencie pri šliapaní sa štandardne reguluje na ovládacom paneli na riadidlách. Ak chceš, pohon môžeš vypnúť a používať elektrobicykel ako tradičný bicykel.

 

Pri rozhodovaní o tom, či elektrobicykel je pre teba ten správny, by si mali zvážiť, na čo ho chceš využívať. Existujú mestské elektrobicykle s pohodlným nástupom, ktoré sú cenovo dostupné. Za nimi nasledujú crossové elektrobicykle, ktoré sú skoro univerzálne a sú vhodné na dlhšie výlety aj do mierne kopcovitého terénu. elektrobicykle sú ideálne pre tých, ktorí potrebujú spoľahlivý stroj na prekonávanie nespevneného a neistého terénu.

 

Záverom by som povedal, že na odpoveď na otázku, či si zaobstarať elektrobicykel, Ti ponúknu práve výhody a nevýhody, ktoré tieto bicykle prinášajú.

 

VÝHODY

Prebicykluješ oveľa viac - väčšie vzdialenosti: Elektrobicykel s motorovým asistovaním je ideálnym nástrojom na prekonanie väčších vzdialeností, než by si dokázal zvládnuť na klasickom bicykli. Dokonca aj pri väčšej fyzickej námahe, ti bude pomáhať elektromotor a vďaka nemu ujdeš ďalej a rýchlejšie. To môže byť výhodné napríklad pri dlhých cestách na výlety alebo pri dojazde do práce.

Vyhneš sa stále väčším zápcham na cestách: Elektrobicykel je kompaktný a ľahko sa s ním manévruje, čo ti umožňuje prejsť medzi stojacimi autami v zápche. A navyše, využitím cyklotrás a chodníkov môžeš jazdiť po trase, ktorá je pre automobily nedostupná, čo ti umožní efektívne sa vyhnúť zápcham.

Hravo si poradíš s kopcovitým terénom: Elektrobicykel je skvelý nástroj na zdolávanie kopcov. S pomocou motorovej asistencie môžeš ľahko šliapať do kopca, bez toho aby si musel vynakladať príliš veľa energie. To znamená, že môžeš objavovať aj náročnejšie terény, bez toho aby si sa príliš unavil.

Užiješ si výlety aj s malými deťmi - jednoducho pripneš vozík k bajku a elektromotor ti pomôže s dodatočnou záťažou: Prítomnosť elektromotoru na bicykli umožňuje ľahšie ťahanie vozíka s deťmi. Aj keď sú deti a prípadná príručná batožina dodatočnou záťažou, elektrobicykel dokáže poskytnúť dostatočný výkon na to, aby si bol schopný pohybovať sa pohodlne a bezpečne aj na dlhších výletoch.

Nemusíš mať špičkovú kondičku aby si sa dorovnal kamošom, ktorý ju majú: Elektrobicykle poskytujú rovnaké výhody ako klasické bicykle, ale s pridaným benefitom motorovej asistencie. To znamená, že aj keď nemáš rovnakú fyzickú kondíciu ako tvoji kamaráti, stále s nimi môžeš držať krok na spoločných jazdách. Asistencia môže byť regulovaná podľa potreby, takže je ideálna pre rôzne úrovne fyzickej kondície.

 

Využívaš ekologický spôsob dopravy: Elektrobicykle sú ekologické a udržateľné dopravné prostriedky. Na rozdiel od áut a motoriek, neprodukujú žiadne škodlivé emisie. Navyše, ich nabíjanie je energeticky efektívne a často môže byť zabezpečené obnoviteľnými zdrojmi energie.

Do práce naozaj rýchlo a bez neprimeranej únavy: Cesta do práce na elektrobicykli môže byť rýchlejšia vďaka schopnosti obísť dopravné zápchy, a zároveň je menej únavná vďaka elektromotoru. To znamená, že môžeš prísť do práce svieži a pripravený na nový deň, bez potreby sprchy a bez pocitu únavy, ktorý by si mohol mať po jazde na klasickom bicykli.

 

NEVÝHODY

Elektrobicykel je ťažší ako klasický bicykel: Váha je jednou z hlavných nevýhod elektrobicyklov. Prítomnosť motoru a batérie zvyšuje celkovú hmotnosť bicykla, čo môže byť problematické, ak ho potrebuješ prenášať po schodoch, naložiť do auta alebo ho zvisle uchovávať. Zvýšená hmotnosť môže tiež ovplyvniť jeho ovládanie a stabilitu, čo môže byť pre niektorých jazdcov problematické.

 

Elektrobicykel je drahší ako obyčajný: Počiatočné náklady na elektrobicykel sú vyššie ako na klasický bicykel. Prídavné komponenty ako motor, batéria a kontrolný systém zvyšujú cenu. Okrem toho, môžu byť potrebné aj pravidelné údržby a náhradné diely pre tieto komponenty, čo môže ďalej zvyšovať celkové náklady. Avšak dlhodobé úspory, napríklad na cestovných výdavkoch, môžu tieto náklady veľmi dobre kompenzovať.

 

Elektrobicykel je lákadlom pre zlodejov: Kvôli svojej vysokej hodnote a rastúcej popularite sú elektrobicykle často cieľom zlodejov. Toto znamená, že môže byť potrebné investovať do robustnejších zámok a možno budeš musieť byť opatrnejší pri výbere miest, kde necháš svoj bicykel. Niektoré poistenia môžu tiež vyžadovať vyššie poplatky pre elektrobicykle v porovnaní s klasickými bicyklami.

 

Treba sledovať nabitie batérie: Jednou z hlavných nevýhod elektrobicyklov je potreba sledovať nabitie batérie. To znamená, že musíš plánovať svoje cesty a uistiť sa, že máš dostatok energie na dokončenie jazdy. Ak sa batéria vybije, budeš musieť „ťahať“ len svojou vlastnou silou, čo môže byť náročné vzhľadom na jeho vyššiu hmotnosť. Okrem toho, batérie majú obmedzenú životnosť a musia byť pravidelne vymieňané, čo môže zvýšiť celkové náklady na vlastníctvo elektrobicykla.

PS: Dúfam, že viete, že u nás na eshope v kategórii CYKLISTICKÉ OBLEČENIE nájdete komplet oblečko na Vaše cyklotúry.

Close