Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Čarokrásny okruh z Vrátnej cez Sokolie postranným hrebeňom Malej Fatry

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Turistika, VŠETKY ČLÁNKY

Túto destináciu som veru dlho okukoval. Veľmi sa mi páčili fotky od kamošov, ktoré som z tejto časti Malej Fatry videl. Konečne sa všetko stretlo tak ako malo a my sme vyrazili do tohto krásneho kúta Slovenska. Okruh má 13,8km a 1200 výškových.

Trasa vedie nasledujúcimi bodmi:

Vrátna parkovisko – Sokolie hrebeň – Sokolie – Sedlo príslop – Braniarky – Žitné – Kraviarske – Sedlo za Kraviarskym – Stará dolina – Vrátna parkovisko

GPX celej trasy pre navigovanie do tvojich športových hodiniek alebo mobilu nájdeš tu – GPX SÚBOR

 

Tento článok nadväzuje na video v ktorom sme prešli celý okruh. Trasa je tam vysvetlená aj znázornená. Video je plné krásnych záberov na prírodu, ktorou trasa prechádza.

 

 

 

 

Ak nechceš pozerať video tak Ti v rýchlosti zhrniem trasu tu.

Autom sme prišli na hlavné parkovisko do Vrátnej. Je to tam free. Neplatí sa.

Zamykáme auto a vyrážame popri chate Harmony k prvej turistickej značke – Pod Sokolím. Celkom rýchlo ale zároveň príjemne naberáme výškové metre v krásnom listnatom lese. Už po polhodinke máme nastúpaných nejakých 360 výškových a dostávame sa k prvej vyhliadke. Naskytujú sa nám výhľady na dolinu a hrebeň oproti nám. Chytíme dych a pokračujeme ešte chvíľu po zelenej turistickej značke až k ďalšej značke – Sokolie, hrebeň. Tu meníme zelenú za žltú turistickú značku a v podstate už po hrebeni pokračujeme na vrchol Sokolie. Hrebeň síce ide hustým lesom, takže z neho nie sú konštantné výhľady ale je tu naozaj dostatok prírodných vyhliadok. Také skaly, ktoré vyčnievajú z hrebeňa a vždy je k nim vychodený aj chodník.

Ani sa nenazdáme a dosiahli sme vrchol Sokolie. Stretáme párik Poľských turistov a chvíľu pokecáme pri krásnom kruhovom výhľade. Pokračujeme príjemným klesaním ďalej po žltej, smerom nadol do Sedla Príslop. Tu zas chvíľu posedíme na pripravenej lavičke s úžasným výhľadom na Veľký a Malý Rozsutec.

Nezaháľame a nastupujeme na modrú turistickú značku, ktorá má už strmšie stúpanie smerom na Baraniarky. Tu sa trošku zapotíme ale užívame si to. Toto stúpanie sa nám odmenilo veľkolepým výhľadom na hlavný hrebeň Malej Fatry. Je to tam úžasné. Doslova by jeden neveril, že sme stále na Slovensku. Chvíľu ešte pokračujeme exponovanou časťou a stále si vychutnávame výhľady. Po chvíli zas vstupujeme do lesa, kde prejdeme cez Žitné a dostávame sa až na najvyšší vrchol dnešného okruhu – Kraviarske.

Tu nás čakajú opäť brutálne výhľady. 360 stupňový výhľad naozaj stojí zato. Tu sedíme pri vrcholovej tabuli trochu dlhšie a snažíme sa užiť si to čo najviac, pretože z Kraviarskeho nás čaká už len krátky zbeh smerom k Sedlu za Kraviarskym a potom opäť len les bez výhľadov. V sedle sa teda pripájame na zelenú značku a sme milo prekvapení lesným chodníkom smerom do doliny. Je to tu fakt pekné a chodník vedie cez niekoľko drevených mostov.

Po tom ako prejdeme posledné metre zelenej turistickej značky prídeme na asfaltku, ktorá vedia cez celú dolinu. To nás čakajú už len posledné 2km k autu. Pri parkovisku sú aj reštaurácie a bufety. Takže si tam môžete kľudne dať jedno orosené, prípadne sa najesť.

Tento okruh hodnotím ako stredne náročný ale naozaj okúzľujúci. Zanechal vo mne krásne pocity a môžem len a len odporúčať.

Vo videu/na trase sme použili 2 tričká od značky XTECH. Táto Talianska značka je známa unikátnymi materiálmi, ktoré pri výrobe používa, aby nám pri športe zabezpečila čo najväčší komfort.

Konkrétne šlo o model EXAGON v dvoch farebných prevedeniach. Toto tričko je s krátkym rukávom a výrobcom je určené do intervalu teplôt od -5°C do +25°C. Ideálna voľba keď vyšlo slniečko a vzduch už bol teplejší. Na tomto športovom tričku sú skvelo riešené odvetrávacie zóny. 6 menších zón je na hrudi a 9 rovnako veľkých zón je na chrbte medzi lopatkami. Zóny sú prispôsobené k ešte rýchlejšiemu odvodu potu na povrch trička presne tam, kde je to najviac potrebné. Jedná sa o jedno z mojich najobľúbenejších tričiek. Už ho derem tretí rok :)

Taktiež som mal moje najobľúbenejšie bežecké kraťasy BOLT. Výrobcom určené na nosenie v intervale teplôt od 0 °C do +30°C. Kraťasy BOLT sú bez švov na stehnách, s odstupňovanou kompresiou 3D. Mám ich fakt mega rád z jedného extrémne pragmatického dôvodu. A to je ten, že toto sú fakt jediné obtiahnuté kraťasy, ktoré ako oblečiem, tak držia. Nemusím ich nikdy počas tréningu nijak korigovať a naprávať. Navyše sú doslova akod ruhá koža. Ani o nich neviem.

Close