Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Výhody „indiánskeho“ behu – TOP 5

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Inšpirácia, VŠETKY ČLÁNKY

Dnes by som sa s Vami chcel podeliť o moje postrehy na tému Indiánsky beh. Prečo je pevnou súčasťou môjho tréningového plánu a aké sú jeho výhody.

Ako vždy, pre tých, ktorí radšej pozrú video tak nech sa páči :)

Začneme tým čo to ten indiánsky beh vlastne je.

Ide o plynulé striedanie behu a chôdze. Ja ho využívam primárne v kopcoch. Podľa kondície ale rovnako dobre poslúži aj pre ľudí, ktorí ešte nemajú dostatočne dobrý základ ani k voľnému súvislému behu. Napr. 5km alebo viac.

Cieľom je budovať základnú aeróbnu vytrvalosť na nízkych tepoch. Nejde nám o to aby sme danú vzdialenosť dali na svoje maximum ale práve naopak. Na takú pohodičku aby si sa aj na konci cítil plný síl. Nie aby si si musel volať sanitku.

Ideálne nepresiahnuť zónu 2 počas celej doby tréningu.

Môj indiánsky beh je založený na jednoduchých pravidlách. Kopce kráčam, rovinu a zbehy, bežím. Zároveň ale sledujem tepy. Ak sú nad zónou 2, tak nebežím ani po rovine. Ďalej kráčam a čakám kým tepy neklesnú. Aj počas behu je potrebné držať rovnaké úsilie. Neprekračujem zónu 2. Ak to znamená tempo 9:00km tak to je 9:00km. Je to oukey. Je extrémne dôležité zabudnúť na svoje ego, nepozerať na tempo ale sústrediť sa na konštantné úsilie.

Indiáni tento spôsob prekonávania vzdialeností používali veľmi inteligentne. Vedeli, že porekadlo "pomaly ďalej zájdeš" je počas zdolávania veľkých vzdialeností pravdivejšie ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

„Na nete je nespočetné množstvo článkov o tomto type behu. Ale ako vždy, ja tu zhrniem len svoje vlastné skúsenosti a pohľad naň.“

 

Výhody indiánskeho behu

ZLEPŠENIE KONDÍCIE

Samozrejme tou najočividnejšou je zlepšovanie kondície a budovanie základnej vytrvalosti

Vedia ju teda veľmi efektívne využiť bežci, ktorým je vlastne tento článok z veľkej časti venovaný. K tomu aby si si budoval stále výkonnejšiu sieť kapilár a navyšoval počty svojich mitochondrií nepotrebuješ stále len behať.

 

ŠETRÍŠ ŠLACHY

Indiánskym behom získavaš veľmi podobné benefity ako z behu ale počas veľkej doby chôdze smerom do kopca šetríš šľachy a svaly ktoré sú počas väčšiny tréningov namáhané behom. Cupitanie po rovinách a smerom dole toto tvrdenie vôbec neneguje. Pomer chôdze a behu je v mojich tréningoch vždy taký, že chôdza výrazne prevyšuje beh. A tak by to podľa mňa za ideálnych podmienok aj malo byť.

Je to teda veľmi dobrý tip tréningu, kedy stále buduješ vytrvalosť ale necháš oddýchnuť aparát.

 

NARUŠENIE RUTINY

Po mnohých kilometroch na asfalte, lesných chodníkoch a tartane je toto ideálny spôsob ako z časti nechať telu vydýchnuť ale zároveň trénovať ďalej. Či si to nastavíš 1x za 7 alebo 14 dní je jedno. Ja sa na tento tréning vždy mega teším.

 

POBYT V HORÁCH

Okrem pobytu na čerstvom vzduchu je v horách iná energia. Energia, ktorá podľa mňa do nás preniká. Ja si tam vždy prečistím hlavu a akoby zharmonizujem svoje telo a myseľ. A vo výsledku ten tréning je pre mňa skôr ako dopĺňač energie, nie jej požierač.

 

SILA V NOHÁCH

V kopcoch nohy získavajú obrovskú silu. Zväčšuje sa ich kapacita práce, ktorú sú schopné vykonať. Smerom do kopca je to relatívne jasné. Veď musíme nohy dvíhať vyššie ako štandardne pri behu po rovine. Posiluje sa všetko od stredu tela, cez panvu, bedrá, kolená, členky až po prsty na nohe.

Prehliadaným benefitom je však aj zbeh smerom dole. Ono sa to nemusí na prvý pohľad zdať ale aj smerom dole dostávajú nohy zabrať. Musia vynaložiť obrovské množstvo energie aby tlmili dopady. A to je zaťaženie, ktoré nám pri správnom dávkovaní mega pomáha mať silnejšie a odolnejšie nohy.

 

OBJAVOVANIE NOVÝCH MIEST

Toto je bod, ktorý možno nemusí zaujať každého. Ale je to skvelý spôsob ako rozširovať svoju zbierku vrcholov, miest a zážitkov v rámci tréningového plánu. Ja som vďaka nemu minulý rok videl naozaj obrovské množstvo krásnych miest a o zážitkoch ani nehovorím.

 

Ešte mi nedá spomenúť a odporučiť Vám moje suverénne najobľúbenejšie bežecké kraťasy BOLT. Výrobcom sú určené na nosenie v intervale teplôt od 0 °C do +30°C. Kraťasy BOLT sú bez švov na stehnách, s odstupňovanou kompresiou 3D. Mám ich fakt mega rád z jedného extrémne pragmatického dôvodu. A to je ten, že toto sú fakt jediné obtiahnuté kraťasy, ktoré ako oblečiem, tak držia. Nemusím ich nikdy počas tréningu nijak korigovať a naprávať. Navyše sú doslova akod ruhá koža. Ani o nich neviem.

A to bolo v skratke všetko kamoši. Užívajte krásy Slovenska, športuje a ľúbte sa. DOVI DOPO

Close