Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Ako uvariť fantastickú kávu na turistike + odporúčané vybavenie

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Inšpirácia, VŠETKY ČLÁNKY

Keďže aj my sme jak sa povie taký kávopiči amatéri a káva je súčasťou nášho života, vrátane turistiky, tak sme sa rozhodli, že dnes zhrnieme nejaké základné info o tom ako si na kopcoch robíme kávu my.

Ak radšej pozeráš video ako čítaš články tak si v kľude pozri video nižšie.

Ako iste viete, káva najlepšie chutí čerstvo namletá na čerstvom vzduchu v našich kopcoch. Pre nás a myslím, že aj pre mnohých z Vás je káva rituál, pri ktorom sa buď naladíš na celý deň alebo počas dňa na chvíľu spomalíš. Ešte pred tým ako prejdeme k príprave sme sa spýtali strýka googlu čo vie o káve a našli sme pár zaujímavých vecí, ktoré by sme radi spomenuli.

  1. káva je ovocie - kávové zrná sú vlastne kôstky kávových čerešní.
  2. káva je najpopulárnejší nápoj na svete hneď po vode. Denne sa vypije až 2,25 milardy šálok
  3. Za kávu môžeme ďakovať etiópskym kozám plným energie
    Legenda hovorí, že etiópsky pastier menom Kaldi objavil kávovník okolo roku 850 n. l. Podľa rozprávania, kozy, ktoré pásol, boli po konzumácii čerešní z kávovníka plné energie. Pastier sa podelil o svoje nálezy s miestnymi mníchmi. Keď si sami pripravili nápoj zo zrnkovej kávy, uvedomili si, že majú viac energie a môžu byť hore aj celú noc. Správa sa rozšírila medzi ďalších etiópskych mníchov a čoskoro potom zasiahla celý civilizovaný svet. A hľa, celosvetovo obľúbený nápoj je na svete!
  4. Pomáha veľmi efektívne odstraňovať únavu, vyvoláva pocit pohody a dobrej nálady.
  5. Namletá káva by sa mala do 15 minú spotrebovať. Už za 15 min stráca svoju výnimočnú vôňu a chuť.

My si robíme kávu 2 spôsobmi

FRENPRESS:

Mletie zŕn: Najprv si namelieš kávu. Pre French press by malo byť mletie hrubšie, aby zrná neprešli cez sitko. Pomer káva-voda je zvyčajne 1:15. Takže pre 500ml French press (cca 34 oz) budeš potrebovať asi 30-40g kávy.

Príprava French pressu: Odstráň pokrievku a sitko z French pressu a vlej vodu.

Príprava vody: Priveď vodu k varu. Po dosiahnutí bodu varu nechaj vodu chvíľu vychladnúť. Priame vsypanie kávy môže spôsobiť pre-extrakciu a káva môže byť horká.

Nalej kávu: Voda by mala pokryť všetky kávové zrná. To znamená, že treba kávu zamiešať napr. nožom.

Čas na extrakciu: Potom pokry French press pokrievkou so sitkom, ale ešte netlač na press. Nechaj kávu lúhovať 4 až 5 minút.

Stlačenie: Po uplynutí času na extrakciu jemne a pomaly stlač press sitko dolu.

Podávanie: Ihneď po stlačení podávaj kávu. Ak necháš kávu vo French presse, bude sa naďalej extrahovať a môže sa stať horká. Ale zas bude aj silnejšia ????

Údržba: Po použití French press dôkladne umy čistou vodou, aby žiadne zvyšky kávy alebo oleje neovplyvňovali chuť budúcich šálok.

KOŤOGO (MOKA KÁVOVAR)

Mletie zŕn: Koťogo vyžaduje stredne hrubé mletie. Príliš jemné mletie môže spôsobiť, že voda prechádza príliš pomaly a káva môže byť príliš silná alebo horká.

Naplnenie dolnej časti vodou: Dolnú časť koťoga (zásobník na vodu) naplň vodou. Mala by byť naplnená približne po ventil, ale neprekračuj túto hranicu.

Naplnenie zásobníka kávou: Naplň zásobník na kávu (filter) mletou kávou. Netlač kávu do zásobníka, len ju jemne „rozotri“, aby bola rovnomerne rozložená.

Zostavenie kávovaru: Pripoj hornú časť (kanvica) k dolnej časti. Uisti sa, že sú dobre utiahnuté, aby uniklo čo najmenej pary.

Príprava kávy: Kávovar postav na plameň a nastav na strednú až stredne nízku teplotu. Táto metóda prípravy kávy vyžaduje trpezlivosť, príliš vysoká teplota môže spôsobiť, že káva bude horká.

Čakanie: Počkaj, kým voda začne bublať a stúpať do hornej časti. Moka kávovar funguje na princípe parného tlaku, ktorý tlačí horúcu vodu cez kávový filter do horného zásobníka.

Koniec prípravy: Keď je horná časť naplnená kávou, vezmi koťogo z ohňa. Niektorí ľudia odporúčajú obaliť dolnú časť studenou utierkou alebo ju postaviť pod studenú vodu, aby sa zastavil proces extrakcie a káva nebola horká.

Podávanie: Prikry kávu a nechaj ju chvíľu oddýchnuť pred tým, ako ju naleješ do hrnčekov. Tým sa usadia všetky chute.

Čistenie: Po použití moka kávovaru ho dôkladne očisti čistou vodou. Uisti sa, že odstrániš všetky zvyšky kávy a usadeniny, aby neovplyvňovali chuť budúcich šálok kávy.

 

To bol postup. Teraz popíšeme výbavu, ktorú používame my!

Kresadielko používame vychytané od helikonu aj s priestorom na suchý podpalač.

Fľaša TRITAN používame preto že je z extrémne tvrdeného materiálu bez škodlivých BPA a výrobca udáva, že je takmer nezničiteľná. A veru ani nám sa ju zatiaľ nepodarilo rozflákať :D Výhodou je ešte presné ciachovanie/značenie objemu.

Oceľový mlynček je super, pretože sa doňho zmestí až 50g kávy, čo bohate stačí na 2 väčšie alebo 4 menšie kávičky. Keďže je oceľový, tak fakt znesie veľa. Ideál do outdooru.

Frenchpressmá objem až 6 deci, takže v pohode vystačí na 4 kávy. Je z eloxovaného hliníka, takže je naozaj odolný.

Hrnček: Samozrejme, že každý ma svoj obľúbený hrnček ale my silno odporúčame takýto skvost - hrnček liptaci. Veľmi šikovné sú ale aj skladacie hrnčeky, ktoré zaberajú naozaj minimum miesta a hlavne sa ti nerozbijú.

No a vďaka vychytanej podložke na sedenie, ktorú vieš takto poskladať a šupnúť do alebo na ruksak sa môžeš posadiť a vychutnávať so suchým zadkom kávu fakt takmer kdekoľvek.

 

 

No a na záver som si neodpustil ešte pár faktov o káve pre tých čo radi čítajú ????

  • Káva je druhý najobchodovanejší tovar na svete hneď po rope.
  • Slovo "káva" pochádza z arabského "qahwah", čo sa pôvodne používalo na označenie vína.
  • Káva sa pôvodne jedla. Prví konzumenti kávy, etiopskí kmeňoví ľudia, zmixovali tuk so zrnami kávy a tieto "energetické gule" konzumovali.
  • Prvá známa kaviareň bola otvorená v Konštantínopole (dnešnom Istanbule) v 15. storočí.
  • Hlavné svetové oblasti produkcie kávy sú v zóne nazvanej "Kávový pás", ktorý sa rozprestiera v tropických oblastiach okolo rovníka.
  • Existujú dva hlavné druhy kávovníkov: Arabica a Robusta. Arabica je chúlostivejšia, ale má jemnejšiu chuť. Robusta je odolnejšia a má ostrejšiu chuť, pričom obsahuje aj viac kofeínu.
  • Espresso je metóda prípravy kávy, nie druh kávy. Pomenovanie pochádza z taliančiny, kde "espresso" znamená "výstrel" alebo "rýchlo".
  • Fínsko je krajinou s najväčšou spotrebou kávy na obyvateľa na svete. Ide zhruba o 12kg kávy na jedného Fína ročne.
  • Zrná kávy nie sú skutočne zrná. Sú to semená z bobúľ kávovníka. Označenie "zrno" je technicky nesprávne, ale zaužívalo sa.
  • Kávovník môže dosiahnuť výšku až 10 metrov, ale pre lepšiu úrodu a zjednodušenie zberu sa zvyčajne udržuje na výške 2 až 3 metre.
  • Zrná kávy sú prirodzene zelené a získavajú svoju typickú hnedú farbu až po pražení.
  • V 17. storočí bola káva v niektorých oblastiach zakázaná. V Mekke napríklad bola káva zakázaná pre obavy z toho, že by mohla podnecovať revolučné myslenie.
  • Káva bola použitá ako platidlo. V niektorých kultúrach, napríklad v Afrike, sa kávové zrná používali ako forma meny.
  • Káva môže pomôcť pri chudnutí. Stimuluje metabolizmus a môže pomôcť zvýšiť spaľovanie tukov.
  • Kávovníky majú oproti iným rastlinám dlhú dobu dozrievania. Od zasadenia kávovníka až po zber prvých zŕn môže trvať až 5 rokov.
  • Káva môže byť tiež luxusným tovarom. Najdrahšia káva na svete, Kopi Luwak, sa vyrába zo zŕn, ktoré prešli tráviacim systémom cibetky ázijskej. 1kg môže stáť aj 700€.
  • V roku 1675 anglický kráľ Charles II. sa pokúsil zakázať kaviarne, pretože sa obával, že sú miestom pre politické zhromaždenia.
  • V 16. storočí sa niektorí talianski klerici pokúsili zakázať kávu, pretože ju považovali za "satanický nápoj". Na ich prekvapenie pápež Klement VIII. kávu ochutnal a miesto toho ju požehnal.
Close