Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Najlepšia cyklistická trasa okolo Liptovksej Mary a vplyv cyklistiky na naše zdravie

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Cyklistika, VŠETKY ČLÁNKY

Dnes Ti popíšem nenáročnú cyklotrasu u nás doma na Liptove. Tento článok nadväzuje na úspešné video, ktoré sme uverejnili na našom youtube – Liptáci - NAJLEPŠIA TRASA OKOLO LIPTOVSKEJ MARY NA BICYKLI. Vo videu sme s Jankom prešli celý okruh a podarilo sa nám naozaj veľmi pekne zachytiť rannú atmosféru a krásu Liptova zo sedla bicykla. Okrem trasy spomeniem pár základných zdravotných benefitov okolo cyklistiky.

Trasa vedie nasledujúcimi bodmi:

Medokýš nad Bešeňovou – Bobrovník, rázcestie – Liptovský Trnovec – Liptovská Ondrášová – Palúdzka – Galovany – Gôtovanska zátoka – Vlachy – Kostolík (Liptovská Mara) – Medokýš nad Bešeňovou

GPX celej trasy pre navigovanie do tvojich športových hodiniek alebo mobilu nájdeš tu – GPX SÚBOR

 

Tu si môžeš pozrieť celé video, na ktoré tento článok nadväzuje.

 

 Ak nechceš pozerať video tak Ti v rýchlosti zhrniem trasu tu.

Celý okruh má 35km a 600 výškových. Výhodou je opäť to, že sa vrátiš tam kde si začínal. Trasu hodnotím ako ľahkú.

Začať môžeš v Bešeňovej alebo nad Bešeňovou pri medokýši. Auto sa dá nechať aj v dedine aj pri medokýši. Je tam rozšírená cesta. Odtiaľ pokračujeme popri dedinke Potok, za ktorou nás čaká vystúpanie nad dedinu a zároveň aj nad Liptovskú Maru. Odtiaľ máme celú priehradu ako na dlani. Zároveň je to najvyšší bod trasy. Z vrchu sa spustíme k rázcestiu pri Bobrovníku. Stále pokračujeme po hlavnej ceste, ktorá je mimochodom časť Oravskej cyklomagistrály.

Svitanie si užívame v zátoke pred križovatkou na Ižipovce a Liptovskú Sielnicu. Krásne to vidno aj v spomínanom GPX súbore a vo videu sme ju zachytili naozaj v plnej kráse.

Po krásnom svitaní v zátoke pokračujeme po ceste 584 až do Liptovského Trnovca. Z Trnovca smerom k Tatralandii až do Liptovskej Ondrášovej sú krásne výhľady na Nízke Tatry. Cestu lemujú tiež úžasné farebné polia. Po vstupe do Liptovského Mikuláša sa hneď odkloníme smerom na Palúdzku. Za dedinou sa opäť dostávame do čarokrásnej panorámy plnej kopcov a nekonečných farebných polí. Po pár kilometroch schádzame z hlavnej cesty číslo 18 a prechádzame dedinou Galovany. Prejdeme cez dedinu a pokračujeme skromnými málo frekventovanými poľnými cestičkami až ku krásnej Gôtovanskej zátoke. Pokračujeme smerom nahor popri elektrárni odkiaľ sa spustíme do Krmeša a popod D1 sa dostaneme až do obce Vlachy. Odtiaľ je to už len kúsoček na hrádzu Liptovskej Mary.

Previesť sa po hrádzi je naozaj zážitok. Je to tam doslova rozprávkové. Jedinou nevýhodou je, že hrádza je relatívne krátka. Avšak po zdolaní hrádze sa dostávame na mólo pred symbolom Liptovkej Mary – Kostolíku (Kostol Panny Márie), kde si už vychutnávame zaslúženú kávičku. Aby som Vás nemietol. Nieje tam žiadne caféčko. Kávičku sme si so sebou niesli pekne krásne v termoske.

XY dôvodov, prečo cyklistika áno

Bez ohľadu na to, kde sa nachádzaš, je dosť pravdepodobné, že si už narazil na čaro cyklistiky. Myslím, že minimálne v detstve sme tomu prepadli všetci. A extrémne sme si užívali vždy, keď sme sa mohli voziť na bicykli. V skutočnosti sa tento šport teší obrovskému ohlasu u miliónov ľudí po celom svete. Je jedno aký typ bicykla uprednostňuješ - či už sa jedná o horský, cestný alebo gravel bicykel, každý má svoje jedinečné prednosti. Zvládnutie rôznych štýlov cyklistiky poskytuje nekonečné možnosti na objavovanie a dobrodružstvo.

Rozličné podoby cyklistiky ponúkajú unikátny zážitok v sedle bicykla, a je úplne na Tebe, ktorú z nich si zvolíš. V závislosti od Tvojho výberu sa môžeš pustiť do náročných terénov, alebo si vybrať pokojnejšiu trasu na rovinách. Voľba je na Tebe. Každá z nich prináša svoje výhody.

Pozrime sa bližšie na benefity, ktoré nám prináša tento fascinujúci šport. Cyklistika je nielen zdrojom radosti a spôsobom, ako sa dostať z bodu A do bodu B, ale tiež nám poskytuje mnoho zdravotných a psychických benefitov.

V dnešnej dobe, keď sa mnohí z nás trápia sedavým životným štýlom, cyklistika ponúka príjemnú a efektívnu alternatívu k udržaniu aktívneho a zdravého života. Takže ak ešte náhodou aktívne nebicykluješ je načase pustiť sa do toho a začať využívať výhody, ktoré tento šport prináša.

 

Cyklistika je efektívna cesta k chudnutiu

Cyklistika je totiž šport, ktorý umožňuje spaľovať kalórie, a to aj pri miernejšej intenzite. Hoci cyklistika nemusí byť tak fyzicky náročná ako iné formy cvičenia, je schopná spaľovať značné množstvo kalórií. To je možné vďaka tomu, že bicyklovanie umožňuje udržať aktivitu po dlhšiu dobu ako napr beh, čo zvyšuje celkový energetický výdaj.

Lacnejší a zdravší spôsob dochádzania do práce či školy

Uvažuj o tomto scenári: 65 kg vážiaca žena, ktorá sa rozhodne bicyklovať do práce a späť, pričom strávi na bicykli 30 minút cestou tam a 30 minút cestou späť, môže spaľovať až 1300 kcal týždenne navyše. To znamená, že za necelých 6 týždňov môže stratiť až kilogram tuku len vďaka tejto zmene v doprave. Bez akýchkoľvek obmedzení v strave.

A to nie je všetko. Okrem toho, že budeš vyzerať a cítiť sa lepšie, môžeš ušetriť aj peniaze, ktoré by si inak minul/a na benzín alebo cestovné lístky. Cyklistika je teda nielen zdravým a účinným spôsobom, ako sa zbaviť tuku, ale aj ekonomickým a ekologickým riešením pre tvoje cestovanie.

 

Výhody cyklistiky oproti behu

Cyklistika ponúka rad výhod oproti behaniu. To z nej robí atraktívnu alternatívu pre tých, ktorí hľadajú efektívne a zábavné formy fyzickej aktivity. Druhou skupinou ľudí, ktorí toto ocenia sú tí, čo majú problémy s pohybovým aparátom. Predovšetkým cyklistika je podstatne menej namáhavá pre kĺby, ako je to v prípade behu. To znamená, že predstavuje menšie riziko zranení, čo je ideálne pre ľudí so zdravotnými obmedzeniami alebo pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť opotrebeniu kĺbov. Cyklistika je tiež skvelá pre zdolanie väčšej vzdialenosti, pretože umožňuje rýchlejšie a efektívnejšie pokrytie vzdialenosti, než to umožňuje beh. Navyše, cyklistika ti dáva možnosť preskúmať nové trasy a scenérie, čo môže prispieť k celkovému zážitku a motivácii k pravidelnej fyzickej aktivite. A nakoniec, cyklistika je tiež skvelým spôsobom, ako kombinovať cvičenie s praktickými výhodami, ako je cestovanie do práce alebo nákupy, čo môže byť pre mnohých ľudí veľmi atraktívne. Sám to tak robím a veľmi si to užívam.

Pevnejšie nohy a zadok

Tu samozrejme cielim hlavne na baby. Keďže bajk rozpohybujeme primárne nohami, tak je logické, že práve tie vykonávajú najviac práce. No a zo základných poučiek z tréningových programov všetci vieme, že namáhaný sval sa postupne prispôsobuje. Teda je silnejší, odolnejší, vytrvalejší. K tomuto všetkému samozrejme neodelitelne patrí aj vytvarovanie celých nôh a zadku. Dokonca existuje štúdia, podľa ktorej bicyklovanie pomáha znížiť celulitídu na nohách a zadku.

Posilnenie fyzickej kondície

Začínajúci cyklisti môžu po jednohodinovej jazde mať dojem, že sú totálne vyčerpaní. Nieje sa čoho báť, je to normálne a časom sa to určite zlepší. Strmý kopec, ktorý Ťa predtým prinútil dýchať ako po maratóne, bude po niekoľkých týždňoch úplnou prechádzkou ružovou záhradou a dokonca možno trochu monotónnym. Zároveň zistíš, že dokážeš zdolať dlhšie trasy. Tvoje telo sa naučí efektívnejšie využívať tuk ako zdroj energie pri aeróbnej aktivite, keď budeš systematicky pracovať na zlepšení svojej kondície. To Ti umožní lepšie hospodáriť so svalovým glykogénom a predĺži čas, počas ktorého dokážeš bicyklovať, bez toho, aby Ti dochádzala energia. Avšak fakt, že Tvoje telo využíva tuk ako primárny zdroj energie, neznamená, že automaticky chudneš. Hlavným faktorom pre chudnutie je stále kalorický deficit.

Lepšie zdravie – fyzické i mentálne

Kontinuálne športovanie má priaznivý vplyv nielen na tvoju postavu, ale tiež na tvoje zdravie. Svetová zdravotnícka organizácia preto radí vložiť do každého týždňa aspoň 150 minút stredne intenzívnych aktivít alebo 75 minút vysoko intenzívnych aktivít. Toto je absolútne minimum, ktoré by mal každý človek splniť. Cyklistika môže významne prispieť k dosiahnutiu týchto požadovaných aktívnych minút. Prevez sa na bicykli niekoľkokrát týždenne po skončení práce alebo si cez víkend daj niečo dlhšie.

Pravidelné jazdenie na bicykli má priaznivý dopad na našu srdcovo-cievnu sústavu. Pomáha tak znižovať krvný tlak a riziko infarktu. Môže tiež prispieť k redukcii hladiny takzvaného škodlivého LDL cholesterolu a súčasne k zvýšeniu hladiny prospešného HDL cholesterolu. Okrem toho môže pôsobiť ako prevencia proti rakovine (ako je rakovina hrubého čreva), diabete 2. typu a ďalším chorobám, ktoré sú často spojené s nadmernou hmotnosti alebo obezitou. Cyklistika môže tiež mať pozitívny vplyv na tvoje trávenie, imunitný systém aj duševné zdravie, keďže pomáha pri redukcii depresií a zlepšení nálady.

Ak Ťa už trápia niektoré z uvedených zdravotných problémov, cyklistika je vynikajúci spôsob, ako proti nim začať bojovať. Keďže pri cyklistike väčšinu času sedíš je to aktivita, ktorá je šetrná k tvojim kĺbom. Často sa preto radí ľuďom s nadváhou alebo tým, ktorí sa zotavujú z poranenia alebo operácie kolennej šľachy. V takýchto situáciách môže slúžiť aj ako efektívna rehabilitačná terapia.

Štúdia od YMCA potvrdila, že ľudia, ktorí majú aktívny životný štýl dosahujú o 32% vyššie skóre duševnej pohody ako ľudia, ktorí nešportujú. To som už spomínal aj v minulom článku. Avšak nieje nad to vyskúšať si to na vlastnej koži.

 

Na záver by som rád spomenul celkom slušnú výbavu oblečenie na cyklistiku, ktorú už na našom eshope máme. Viackrát spomínané veci od Talianskej prémiovej značky XTECH sú samostatne v kategórii „Cyklistické oblečenie“. Tu sa nachádzajú letné cyklodresy, cyklistické kraťasy alebo nohavice.

Fakt povinnou výbavou na bajk je u mňa neprefúkavá bunda. Aktívne používam v podstate 3 modely. Prvý model je bunda Windrunner. Je to v podstate náš najstarší a teda aj najoverenejší model, ktorý používame spolu s Jankom už niekoľko rokov. Dokonca ju máme aj na spomínanom videu. Bunda je neprefúkavá. Odolá menšiemu dažďu a veľkosť L váži len 185g.

Druhou veľmi obľúbenou bundičkou je bunda Tramontane. Ide o akúsi náhradu bundy windrunner. Tu váži veľkosť L neuveriteľných 120g. Jej najväčšou výhodou hneď po váhe je jej neuveriteľná spratnosť. Dá sa poskladať do všitého vrecka. Po poskladaní ma veľkosť 330ml plechovky. Vo výbave teda zabere minimum priestoru a hmotnosti.

Najnovšouneprefúkavou bundou v ponuke je bunda Dionos. Taktiež sa dá zbaliť do všitého vrecka. Toto vrecko je však o niečo väčšie ako na bunde Tramontane. Výhodou na tejto bunde je ale vrecko, ktoré je na pravej strane chrbta. Mobil mám vždy po ruke. Je to super.

Close