Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Ako často má zamestnanec právo na pracovné oblečenie?

Právne upravené postavenie pracovného odevu v kontexte povinností zamestnávateľa ohľadom poskytovania osobných ochranných pracovných prostriedkov (OOPP) je kľúčové pre zabezpečenie bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnancov. V tomto článku sa pozrieme na to, kedy a s akou frekvenciou môžete očakávať, že vám zamestnávateľ poskytne pracovný odev.

Ochrana zdravia a bezpečnosti pri práci je základnou zodpovednosťou každého zamestnávateľa a vyplýva to aj zo zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 395/2006 Z. z., ktoré upravujú minimálne požiadavky na poskytovanie a používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov.

 

Podľa týchto právnych predpisov je osobný ochranný pracovný prostriedok definovaný ako akýkoľvek prostriedok, ktorý slúži na bezpečnosť a ochranu zdravia zamestnanca a je určený pre jeho použitie, či už ide o ochranný pracovný odev, obuv, rukavice, helmu alebo iné.

 

Pracovný odev môže byť rozdelený do troch kategórií, pričom zamestnávateľ má rôzne povinnosti voči každej z nich:

 

Povinný ochranný pracovný odev a obuv: Tieto sú nevyhnutné na zabezpečenie bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnanca v prípade, že nebezpečenstvo nemožno eliminovať inými technickými alebo kolektívnymi prostriedkami. Zamestnávateľ je povinný tieto prostriedky poskytnúť automaticky, bez potreby požiadavky zo strany zamestnanca. Dobrý príkladom môže byť bezpečnostná obuv s oceľovou alebo kompozitnou špicou, ktorá chráni Vaše chodidlo voči mechanickému poškodeniu.

Bežný pracovný odev a obuv s mimoriadnym opotrebením alebo znečistením: Tieto nie sú nevyhnutné pre bezpečnosť a ochranu zdravia zamestnanca, ale ak podliehajú mimoriadnemu opotrebeniu alebo znečisteniu, zamestnávateľ je povinný ich poskytnúť. Dobrým príkladom môže byť pracovná obuv v ktorej napr predavač pracuje 8 hodín denne.

Bežný pracovný odev a obuv bez mimoriadneho opotrebenia alebo znečistenia: Tu ide o oblečenie, ktoré nie je podstatne opotrebované pri vykonávaní pracovných úloh. Zamestnávateľ nie je povinný ich poskytovať. Napr košeľa pre osobu pracujúcu v kancelárii.

Dôležité je, že zamestnávateľ je povinný neustále vyhodnocovať riziká spojené s prácou zamestnancov a podľa toho určiť, či a aké OOPP je potrebné poskytnúť. Takéto prostriedky by mali byť poskytované bezplatne, a to vrátane ich údržby a výmeny, ak je to potrebné.

 

Aké sú podmienky a frekvencia používania pracovného odevu a osobných ochranných pracovných prostriedkov (OOPP)?

V súlade s uvedeným nariadením vlády je táto otázka podrobne riešená. V paragrafe 6 sa zdôrazňuje, že zamestnávateľ je zodpovedný za stanovenie konkrétnych podmienok používania OOPP na základe závažnosti rizík a charakteru práce. To zahŕňa aj určenie doby používania týchto prostriedkov. Okrem toho je zamestnávateľ povinný zabezpečiť údržbu OOPP vrátane ich čistenia, opravy a výmeny. Preto je dôležité, aby ste sa informovali o všetkých aspektoch týkajúcich sa používania pracovného odevu a ďalších pomôcok priamo u vášho zamestnávateľa alebo bezpečnostného technika.

Close