Close

Najnovšie

Pracovné odevy pre extrémne poveternostné podmienky
Bezpečnosť a komfort v nepriaznivých podmienkach   Pracovné odevy sú základným prvkom bezpečnosti a pohodlia...
by Tomi Kučka
Ako vybrať pracovné oblečenie na leto
Leto prináša so sebou výzvy, ktoré sa týkajú nielen teploty, ale aj bezpečnosti pri práci. Pri výbere letného...
by Tomi Kučka
Lacné pracovné odevy vďaka nadviazaniu veľkoobchodnej spolupráce s naším eshopom www.pilex.sk
Prečo by mala Vaša firma využiť veľkoobchodné zľavy na ochranné pracovné pomôcky a oblečenie.   V každom podniku je...
by Tomi Kučka

Preventívne proti medveďom pri turistike - sprej a zvonček - PILEX

| Autor: Tomi Kučka | Kategórie: Blog, VŠETKY ČLÁNKY

Dôležitosť nosenia spreja proti medveďom a zvončeka na turistike.

Turistika je skvelý spôsob, ako sa priblížiť k prírode. Avšak výskyt medveďov v niektorých oblastiach predstavuje potenciálne nebezpečenstvo. Sprej proti medveďom a zvonček sú kľúčové nástroje, ktoré by nemali chýbať v batohu každého milovníka outdooru.

 

Turistika je jedným z najlepších spôsobov, ako sa priblížiť prírode a užiť si jej krásy. Ale tak ako je príroda krásna, môže byť aj nebezpečná. Medvede sú jednými z tých obyvateľov lesov, ktoré nám môžu výlet v lese okoreniť. K zvýšeniu vlastnej bezpečnosti aj ochrane týchto majestátnych zvierat nám môžu pomôcť dve jednoduché, ale účinné pomôcky: sprej proti medveďom a zvonček.

 

Riziká spojené s medveďmi

Nejde len o váš život, ale aj o životy týchto majestátnych zvierat. Preto je dôležité rozpoznať rôzne druhy medveďov a ich správanie. Medvede sa líšia podľa druhu, ale aj podľa oblasti, v ktorej žijú. Na Aljaške, napríklad, sú hnedé medvede známe svojou agresivitou, zatiaľ čo u nás v Európe sa väčšinou stretávame s medveďmi hnedými, ktorí sú menej agresívni, ale stále môžu byť nebezpeční. Nie je vždy možné predpovedať, kedy a kde sa môže stretnutie s medveďom stať, ale je možné byť pripravený.

 

Prečo je sprej proti medveďom účinný

Sprej proti medveďom je obranný prostriedok navrhnutý tak, aby neublížil medveďovi, ale aby ho zneškodnil dostatočne na to, aby ste mali čas sa stiahnuť. Zloženie spreja je navrhnuté tak, aby vyvolalo silné dráždivé účinky na sliznice, čím dočasne paralyzuje zrak a čuch medveďa. Máloktorý iný produkt vám ponúka takú efektívnu obranu.

 

Ako správne použiť sprej proti medveďom

Nie je to len o tom, že máte sprej, ale aj o tom, ako ho použijete. Pri nákupe hľadajte sprej s dosahom aspoň 7 metrov. Sprej by mal byť uložený v ľahko dostupnom vrecku alebo púzdre. Nezabudnite si prečítať a nasledovať inštrukcie výrobcu a pred každou sezónou skontrolovať platnosť a funkčnosť spreja.

 

Zvonček - nielen ozdoba

Zvonček je jednoduchá, ale účinná metóda, ako predísť nečakaným stretom. Zvuk zvončeka je pre medveďa nezvyklý a upozorní ho na vašu prítomnosť. V mnohých prípadoch to medveďovi poskytne dostatok času na to, aby sa stiahol.

 

Kde a ako správne upevniť zvonček

Miesto, kde zvonček upevníte, môže zohrávať kľúčovú úlohu. Upevnený na batohu, oblečení alebo dokonca na vašom psíkovi, zvonček efektívne signalizuje vašu prítomnosť v lese. Najdôležitejšie je, aby bol zvonček uložený na mieste, kde bude generovať zvuk pri pohybe.

 

Sú 2 typy stretov s medveďmi

NÁHODNÉ V LESE: Keď ani medveď ani človek nieje dostatočne ostražitý a zrazu sú v tesnej blízkosti.

S MEDVEĎOM, KTORÝ STRATIL PLACHOSŤ: Keď je medveď kŕmený alebo chodí pravidelne na odpadky, tak stratí plachosť. Vtedy chodí za jedlom zámerne a človeka sa prestáva báť. Vtedy nemá problém prísť za potravou aj k táborisku alebo k obytnej zóne.

 

Stret s medveďom môže byť jedným z najnapínavejších momentov vášho života. Preto je kritické, aby ste vedeli, ako sa v takejto situácii zachovať. Tu je zopár podrobných odporúčaní:

Zostaňte Pokojní: Panika môže vašu situáciu len zhoršiť.

Nerobte náhle pohyby: Náhle pohyby by mohli medveďa vystrašiť alebo vzbudiť jeho záujem. Pokojne a pomaly sa začnite vracať po svojej stope späť.

Neutekajte: medveď by vás mohol začať naháňať a keďže medvede sú oveľa rýchlejšie ako ľudia tak to naozaj nieje dobrý nápad.

Neprekážajte v ceste: Nikdy neprekážajte medveďovi v prístupe k potrave alebo mláďatám.

Pripravte si sprej: Ak máte sprej, pripravte si ho na použitie.

Nepozerať do očí: Pokus o nadviazanie očného kontaktu môže byť vnímaný ako prejav dominancie alebo hrozby.

Skupina je výhodou: Je vždy lepšie turistikovať v skupine. Je oveľa nepravdepodobnejšie, že by medveď zaútočil na skupinu.

Noste zvonček: Ako už bolo spomenuté, zvonček vás môže uchrániť pred nečakaným stretnutím s medveďom.

Plán ústupu: Vždy mať v hlave plán, kam sa môžete schovať, ak by medveď začal útočiť.

Informujte Miestne Orgány: Ak ste stretli medveďa, je dobré informovať miestne lesnícke alebo ochranárske orgány, aby mohli prípadne upozorniť ostatných turistov.

Skontrolujte okolie: Predtým, ako sa usadíte alebo postavíte stan, skontrolujte okolie. Ak nájdete stopy, exkrementy alebo čerstvé stromy označené medveďmi, je lepšie sa presunúť.

Buďte obzvlášť opatrní v noci: Medvede sú najaktívnejšie za súmraku a noci. Ak je potrebné opustiť stan alebo tábor, buďte extrémne opatrní a vždy použite svetlo, aby ste predišli náhodnému stretnutiu.

Retencia Informácií: Po každom stretnutí s medveďom je dobré situáciu detailne rozobrať a zvážiť, čo by ste mohli urobiť lepšie. Táto retrospektíva vám môže v budúcnosti zachrániť život.

Vždy pamätajte, každé stretnutie s medveďom je unikátne. Tieto odporúčania sú všeobecné a nie sú náhradou za osobnú skúsenosť a školenie od odborníka.

 

Tieto odporúčania by vám mali poskytnúť komplexný prehľad o tom, ako sa správať v prípade stretnutia s medveďom. Avšak tieto rady nemôžu zaručiť 100% bezpečnosť a preto je vždy najlepšie byť pripravený a vedomý rizík, ktoré turistika v medveďom teréne so sebou prináša.

 

Koľko ľudských obetí si vyžiadal stret s medveďom?

Len pre zaujímavosť, za posledných dvadsať rokov (2003-2023) na Slovensku zahynulo:

-          253 ľudí po páde zo stromu a skalného brala,

-          47 ľudí na otravu rastlinami a hubami,

-          37 ľudí po uhryznutí alebo inom kontakte s hospodárskymi a voľne žijúcimi zvieratami, napríklad diviakom či jeleňom,

-          31 ľudí usmrtil blesk,

-          22 ľudí po bodnutí sršňov, včiel a ôs,

-          18 osôb po útokoch psov.

-          A len 3 ľudia zahynuli pri strete s medveďom. Aj to potvrdzuje tvrdenia, že medveď je naozaj extrémne plaché zviera a priamemu stretu s človekom sa vyhýba.

 

 

Záver

Turistika je jedna z najlepších aktivít, ktoré môžeme robiť. Ale ako všetko má svoje riziká. Sprej proti medveďom a zvonček sú kľúčové nástroje, ktoré by vám nemali chýbať pri výlete do prírody. Tieto preventívne opatrenia nie sú len o vašej ochrane, ale aj o ochrane životného prostredia, v ktorom sa pohybujeme.

 

Zabezpečte svoju bezpečnosť a bezpečnosť medveďov tým, že budete pripravení a budete dodržiavať všetky odporúčané bezpečnostné opatrenia. Je to investícia do vašej vlastnej bezpečnosti a do ochrany týchto úžasných zvierat. Takže nezabudnite na sprej a zvonček, keď sa vydáte do prírody a užívajte si nádherný svet, ktorý nás obklopuje, v plnej miere a v bezpečí.

Close